V akciji sodelujejo številni posamezniki. Njihove izkušnje so zanimive, prav tako njihova mnenja.

Bi želeli tudi vi podati svoje mnenje?
Zaupajte nam ga.
Izberite: Moje mnenje.

Kaj so povedali sodelujoči v akciji 40 dni brez alkohola?

Podajte svoje mnenje:

  Vaše ime (obvezno)

  Vaše sporočilo

  Zapisi iz 2023

  Preveč alkoholikov sem videl kako so uničili svoje zakone. Tudi moj sošolec je med njimi.
  Ne želim biti v tej “družini”.
  Ne pijem raje živim.

  “Akcijo zelo podpiram in sodelujem že več let. Sočustvujem z družinami alkoholikov in žrtev prometnih nesreč, za katere je alkohol zelo pogost vzrok.”

  “Že 7 let sem brez alkohola ga čisto nič ne pogrešam. Podpiram akcijo.”

  Alkohola sploh ne pogrešam.
  Ker moram vsak dan voziti, ne pijem alkohola.

  Alkohola ne pijem že 4 leto,
  Nisem se nikoli zdravil ali kaj podobnega. Samo odločil sem se. Tko, da mi je super in odlično se počutim.

  “Ker z prijatelji kar prepogosto zahajamo v vaške lokale se veselit in ob tem seveda tudi kaj popit zato tudi jaz pristopam in podpiram akcijo 40 dni brez alkohola.
  Ne bom se distanciral od prijateljev, ostajal doma, ravno nasprotno še se bom z njimi družil kot prej pri tem pa ostajal pokončen in tudi njih vzpodbujal, da ni vse v alkoholu in da se da tudi brez vzdržati nekaj dni.
  Moje osebno mišljenje pa je, da je še kako prav kaj popiti se kdaj poveseliti saj je dostikrat prav rahla opitost tista, ki sprosti človeka in duha v njem. V takšnih trenutkih smo ljudje bolj sproščen, odkriti bolj zaupljivi drug do drugega. A kaj ko največkrat ravno ta rahla opitost, sproščenost človeka potegne čez rob in kaj kmalu je vsega preveč. To pa se na žalost med nami dogaja prepogosto.
  Zato še enkrat podpiram akcijo 40 dni brez alkohola, naredil bom kakšen sprehod več v naravo se malce sam s seboj pomenil in delil svojo izkušnjo in počutje z drugimi!”

  Podpiram akcijo, ker sem tudi sama otrok alkoholika, danes sicer že odrasel. Iz prve roke lahko potrdim, da alkohol na otrocih pušča velikanske posledice, s katerimi se bojuješ leta in leta. Najpogosteje sam, saj je sram in občutek, da samo ti, ki o težavah upaš spregovoriti, kompliciraš, pretiravaš in kališ družinsko srečo. Nemalokrat imaš občutek, da si ti kriv na družinsko nesrečo. Ob vsem tem pa potrebuješ ogromno moči, da si dovoliš najti lastno srečo.
  Res iz srca hvala vsem, ki ne pijete alkohola.”

  “Rad bi se pridružil akciji, zaradi sebe, pa tudi za hčerke, ki vztraja nonstop.”

  “Par let zapored sem imel svojo “akcijo” brez alkohola to je bil februar. Zadnji dve leti ni šlo niti to. Ampak takoj po februarju je bilo spet isto, skoraj vsak dan pitje alkohola, včasih samo pivo ali dve, včasih pa liter ali dva vina na dan. To se je samo stopnjevalo recimo zadnjih pet, šest let. Prepiri doma z svojo punco, jeza, vpitje in žaljenje.
  Niti zavedal se nisem kaj vse se dogaja.
  Niti zavedal se nisem, da izgubljam svojo punco.
  Letos, ko mi je punca dala vedeti, da ne zmore več, da se je vsega nabralo preveč. Sem jaz spoznal, da jo lahko izgubim, sem se trdno odločil, da nebom več pil.
  18.02.2023 sem spil zadnjo pivo.”

  Vsem priporočam, da alkohol prenehajo piti za 40+ dni. Živeti polno, se zabavati in uživati se da tudi brez alkohola.
  Sodelovanje v akciji je lahko začetek česa “večjega”.
  Če ima kdo z alkoholom težave, pa priporočam društva, ki sponzorirajo dogodek (hvala Žarek upanja). Srečno.

  “Podpiram akcijo, za zdravo telo in um.”

  “Podpiram akcijo in se pridružujem.”

  “Končno spet postni čas🤗”

  “- osebni izziv (ker včasih se mi pa tako zalušta pivo)
  – prihranek denarja
  – če bo pa še več energije je pa sploh TOP”

  “Moji starši so alkoholiki. Hvala bogu v to ni vključeno fizično ali psihično nasilje. Alkoholizem se večinoma dogaja v družbi. Imam starejšega brata, ki ima včasih psihološke težave, ki niso povezane s puberteto. Ko je mama pijana, sem jezna. Očetu se nikoli ne pozna, da ga je sploh pil. Moja želja je, da prenehata z alkoholom.”

  Zdrav duh v zdravem telesu.

  “Za podporo in udeležbo v akciji sem se odločila zaradi svoje zelo negativne izkušnje z alkoholom v družini. Spoznanje kaj vse lahko alkohol uniči lepega in prinese hudega sem občutila na lastni koži in s podporo tej akciji bi želela mogoče nekomu prihraniti to izkušnjo v življenju.”

  “Kot vsako leto, že vsaj 8 zapored, če ne več, se postim 40 dni. Zaradi mojega otroštva in alkoholizma v družini. Zaradi nasilja očeta in vse žalosti, ki jo prinese. Ker ne želim pozabiti in ker želim osveščati ostale, ki me vprašajo zakaj pa zdaj ne pijem.”

  Sodelujem letos drugič in se že veselim akcije!

  “Zanimivo se mi zdi…
  Še nikoli nisem bil toliko pijan, da bi mi policija napisala kazen..
   Spoznal pa sem, da je zelo malo dni, da nisem preko dneva popil kakšen kozarček vina…
  Družba pa to…”

  “Sodelujem v akciji 40 dni brez alkohola! :)”

  “Sodelujem.”

  “Podpiram akcijo že sigurno 8 let.”

  “Letos bo že sedemnajstič. Potrudimo se.”

  Vsak dan drug “moralni” izgovor za kozarček… ki nato postaneta tri, pet, do spanja deset.  Izgovor je…  sestanek s stranko ali pa rojstni dan, nov projekt, skrbi, žurka, večerja, itd… in to vsak dan! Tudi naskrivaj.
  Zjutraj pa poln kesanja, da se niti ne pogledaš v ogledalo, energija na nuli in koncentracija v službi pod nulo.
  Pa se lotijo kavice… do 17. ko skoči zopet.. nov izgovor.. in zvečer se vse skupaj nadaljuje.
  In vse to… ko doma me čaka lepa družinica. ŠKODA, da vse kvarim zaradi alkohola in se tega tudi zavedam. Čas je za preobrat! Lotimo se 40.

  Zapisi iz 2022

  Letos prvič sodelujem v akciji, za katero sem se odločil zaradi pretiranega pitja. Danes mi teče 32. dan in od odločitve za sodelovanje v akciji in da sedaj nisem poskusil niti kaplje alkohola. Počutim se boljše kot prej, ko sem na vsake toliko kaj popil, pa tudi boljše volje sem, bolj razpoložen, imam več volje za delo, službo, gibanje itd… Res neverjetno, nisem si mislil, da bo tako ok. Odločitve sem se celo malce bal in dvomil, da mi bo uspelo, zdržati 40 dni. zdaj vem da mi bo. V dobro mene, družine, službe in okolice pa celo razmišljam, da bi teh 40 dni podaljšal – za nedoločen čas!

  Uspel 🍀🙏.

  Odkar ne pijem alkohola sem čisto drugi človek.

  Alkohol je konec vsega.

  Rad bi probal občutek brez alkohola 😊.

  Dosti je blo alkohola.

  Brez alkohola je življenje polno in barvito.

  Sodelujem prvič in upam, da bo uspelo.

  Akcijo podpiram zaradi tega jer tako mora bit. Brez alkohola se da uživati naše lepo življenje na vse načine.

  Za boljše zdravje in počutje! Sodelujem prvič. 🙂

  Brez alkohola je življenje lepše.

  Dajmo, sem že probal, se da.

  Tako kot vsako leto tudi letos pristavljam svoj kamenček k mozaiku pridruženih 40 dni brez alkohola.

  Pred sedmimi leti sem ta čas v sredini marca probal en teden, pa z trmo en mesec in sem zelo lepo vzdržal. Evo do sedaj in bom še z veseljem in ponosom še naprej abstiniral. Moram pa povedati, da vsi, ki se bojite opustiti alkohol, naj vas ne bo strah. Izgubili boste samo tiste prijatelje, ki ste jim plačevali razne pijače.

  Vsako pretiravanje je škodljivo, pa tako tudi vaše. Ko sem ležal v bolnici v Franciji, so me pri vsakem obroku vprašali ali želim belo ali črno vino. Za tole 40 dnevni post sem se odločil iz heca, ker moram malo shujšati. Po izreku bom ravno praznoval 80 let in moral jih bom pošteno zaliti.

  Alkoholizem je zaznamoval veliko odnosov v moji širši družini. Res je osvobajajoče živeti brez alkohola in pokazati bodočim generacijam, da alkohol na mizi ni nekaj vsakdanjega in samoumevnega.
  Nekaj vsakdanjega lahko postane sprehajanje mimo polic v trgovini, polnih alkohola, brez da bi se sploh ozrli nanje. Zakaj bi morali za darilo kupiti buteljko?
  Ker se spodobi? Kupimo raje knjigo, cvet, dišečo svečko, odejo … Tako bodo tudi najmlajši, ki se sprehajajo z nami ugotovili, da alkohola res ne potrebujemo.

  Doječa mamica, odlično.

  Absolutno podpiram vaša prizadevanja za omejevavanje uživanja alkoholnih pijač, ki naj prerastejo v vsesplošno družbeno ozaveščanje, da je pitje alkohola VEDNO škodljivo. O tem sem večkrat pisal in javno opozarjal, recimo tule: https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/kolumne/237263. Naj postane popularno in moderno, da je človek teetotaler, da alkohola nikoli niti ne poskusi, kaj šele pije, tako recimo priporoča nekdanji minister za promet :).

  Zapisi iz 2021

  Alkohol mi je uničil družino, izgubila sem najboljšega prijatelja.

  Želim vedeti, kakšno je počutje brez kapljice alkohola. Prihajajoče rojstne dneve bom nazdravila z vodo ali sokom.

  Z veseljem se pridružujem akciji. Dobro bi bilo, če bi vpeljali še kake sankcije za kršitev pravil.

  Vse v življenju delaj zmerno.

  Brez alkohola bom preživela 40 dni.
  Sem vinarka, vsega pitja čez glavo. Slabo počutje.
  Dva dni je bila kriza, zdaj pa je že boljše. Skupaj bomo zmogli.

  Sodelujem zaradi lastnega zdravja in uživam na dolgih sprehodih z svojim psičkom.

  Sodelujem neprekinjeno že od leta 2007. Zelo vzpodbudno za vsakogar, ker s tem duhovno rasteš in pridobivaš samozavest, da tudi ti zmoreš. Istočasno pa razmišljaš o vseh hudodelstvih, ki jih povzroča alkohol.

  Za boljše zdravje in počutje!

  Sam ne uživam že 3,5 leta alkohola .Sem se očistil, dobro se počutim, športam. Čisto nič. Pred kratkim sem tudi praznoval abrahama, nisem spil nič alkohola. To je ambasador. Ne pa 40 dni.

  Čiščenje telesa in duha.

  V preteklosti sem nenehno trpela zaradi alkohola. Ne želim ga več niti poskusiti!!! Podpiram akcijo in se ji z vsem srcem pridružujem!!!

  Sodelujem v podporo sem, ki trpijo zaradi odvisnosti!

  Sodelujem in podpiram akcijo, ker brez alkohola je čisto lahko živeti in želim, da je akcija spodbuda čim več ljudem, da to nadaljujejo tudi po 40 dneh.

  Prvič se pridružujem akciji, upam, da mi bo uspelo‼️ 👍

  Sodelujem prvič 👍.

  Sodelujem, ker je šlo preveč v obrate.

  Vsako leto sodelujem v akciji. Kot otrok sem bila žrtev zlorabe alkohola v družini. S to akcijo vsako leto med prijatelji in znanci opozarjam na problematiko alkoholizma v družinah.

  Sem zmagovalec v goricah, ker ne pijem. Lepo je tudi brez.

  Sodelujem in podpiram akcijo! Mislim pa tudi na vse ljudi, ki imajo s tem težave! Po drugi strani pa tudi meni ne škoduje malo odpovedi!

  Letos teče moj enajsti alkoholni post, kateremu se  vsako leto pridruži kakšen nov kandidat. Fino se mi zdi, da smo v zadnjih letih deležni vse več spoštovanja in simpatij s tem dejanjem.

  To je poseben izziv ob praznovanjih rojstnih dni in srečanjih s prijatelji. Prav ponosno se počutim, ko z lahkoto rečem: “Ne hvala, danes pa ne bom”.

  Sodelujem ker imam izbiro.

  Pridružujem se akciji brez alkohola že kakšnih 10 let vedno v postnem času. Za svoje zdravje in v podporo vsem, ki ne zmorejo brez alkohola.

  Super se da živeti brez alkohola, podpiram akcijo. Sicer nikdar ne konzumiram alkohola in vzpodbujam ljudi k temu stilu življenja. Brez je lepše 🙂.

  Sodelujem letos prvič. Sodelujem, ker se mi zdi, da v času korone več pijem in je potrebno narediti malo pavze. (Se ne napijem do “konca”, vendar vsak dan ali skoraj vsak dan pijem kaj alkoholnega pa naj bo to pivo, špricar ali baileys ob kavi). Mislim, da mi 40 dni brez alkohola ne bo predstavljalo problema, bo pa vseeno drugače, saj živim v vinogradniških okoliših in tukaj ti s prve ponudijo vino. Sodelujem tudi zato, da vidim, kako mi gre vztrajnost in da vidim, če bo po 40 dneh kakšna razlika v počutju.

  V svoji več kot 20-letni karieri od kar sem prvič spil prvi deci, še sigurno nisem nikoli imel periode 40ih dni, da bi bil čisto clean. Pa ajde, da probam kako je s tem 😉

  Akcijo podpiram zato, ker se z mojim veliko prepirava in imava spore. Odločila sem se, da 40 dni ne bom nič več pila alkohola, ker škoduje našemu zdravju in zdravju drugih. Priznam, ko pijem kakšno močno pivo, me začne glava boleti in zaradi tega tudi podpiram akcijo 40 dni brez alkohola. To je moja poteza.

  Tudi letos, tako kot vsako leto, se vključujem v akcijo 40 dni brez alkohola. Super in zelo pohvalno …

  Želim pokazati solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi zlorabe in hkrati preveriti svoj odnos do alkohola.

  Sodelujeva z možem že par let, v podporo njim, ki imajo težave.

  Letos sem že četrto leto 40 dni brez alkohola, vsako leto to počnem z veseljem, ker se brez alkohola počutim čisto v redu.

  Sodelujem že tretje leto, da se zdržat.

  Abstinenco držim od januarja, pa naj bo še +40 … za svoj ego, zdravje in odnose z ljudmi.

  Sodelujem.

  V podporo vsem, ki trpijo zaradi te razvade (bolezni).

  Podpiram vas zaradi več razlogov, prvi je ta da oče pije že celo življenje dobesedno. Prihaja iz krajev kjer so se preživljali kar je na zemlji zrastlo, vključno z vinogradi. Praktično za žejo je pil vino – špricar od otroštva. In tudi pri njegovih 76 letih še vedno pije zvečer cc 500 ml vina in pravi, da mu to koristi. Drugi razlog je, da nobenega alkohola nisem dobro prenašala, tako da zadnjih pet let nisem popila nič. Tretji razlog je, da bi otroka videla, da pitje alkohola ni nekaj, kar je na žalost v naši družbi ‘’družbeno sprejemljiv’’, kar ni. Sploh pa, če starši pijejo in otroci to gledajo, bodo v večini primerov to delal tudi oni. Se zavedam, da mogoče delam krivico veliko ljudem, ki se preživljajo z alkoholom, ampak stvari so ušle izpod nadzora, tako kot druge odvisnosti na žalost. Moje mnenje je, da bi mogli dati več poudarka v šolah in otroke poučiti o pitju alkoholu in nevarnostim, ki jih lahko doletijo če bodo pretiravali z njim.

  40 dnevnega posta se udeležujem že več let, z namenom nekaj koristnega narediti tudi za sebe.

  Glede akcije bi vam povedal samo nekaj: sem star 53 let in se vestno držim akcije brez alkohola že polnih dvajset let brez ene kapljice alkohola. To se mi zdi kar nekajkrat po 40 dni, da pridete do 20 let brez alkohola.

  Sodelujem. 😃

  Treba narediti malo pavze.

  Treba je poskusiti in pridobiti izkušnjo. Potem veš več, kot si vedel prej. Potem se lahko odločiš, ali ti je življenje brez alkohola lepše in boljše ali pač ne.

  Sodelujem…. kdaj.

  Ne samo očistiti telo in duha, tudi kakšne kilce se znebit na račun abstinence.

  Letos sodelujem petnajstič. Žal mi je, da sem se uradno prijavil letos šele drugič in to zato, ker menim, da informacija, da pri projektu sodeluje čim večje število ljudi pozitivno vpliva na ljudi.

  Preprosto želim se odpovedati alkoholu.

  Zaradi zdravja.

  Čas je za zdravje. Skupaj z ženo.

  Pozdravljeni, v akciji sodelujem predvsem zaradi zdravja in čeprav nisem hud pivec, bom preizkusil svoj značaj in vztrajnost. Bojan

  V akciji sem že več let. Iz solidarnosti do družin, ki trpijo zaradi alkoholizma bližnjega. Tudi jaz sem imela takšno izkušnjo. Zdaj je že dolgo let od takrat, a spomini so še vedno živi in boleči.

  S prekomernim pitjem alkohola imam že “bogate” izkušnje, v glavnem v negativnem smislu. Bom letos v okviru akcije poskusil, če je 40 dnevna abstinenca pri meni sploh še mogoča. Se bom potrudil in upam, da je. Lep pozdrav in uspešno vsem želim. Tomaž

  Pridem letos zraven.

  Brezalkoholna pijača se splača!

  Zapisi iz leta 2020:

  “Post je post.”

  “Skupaj smo močnejši.”

  “Reci alkoholu ne!”

  “Super akcija!!!”

  “Sočustvujem z trpečimi.”

  “Tokrat sem se lotil BREZ ALKOHOLA že janurja, po krvnih izvidih… in .. ne vem, če bom nehal. 
  Zjutraj se zbudim in sem vesel, imam čisto vest, po 17. uri ne iščem več izgovorov za pijačo ali kozarčke.. ki postaneta dva, tri,.. itd. Vsak dan en izgovor, vsak dan nekaj nazdravit, vsak dan probleme prekrit s pijačo.
  Tako ni moralo nadaljevat.
  In se zavedam, da je res problem okrog nas.”

  “Don’t drink too much if you cant take it!”

  “Spoštovani, če kdo ve kaj vse povzroča alkohol, sem to jaz. Na srečo moj post brez kapljice alkohola traja že 16 let.
  Sem že bil praktično v peklu.
  Trpiš sam, trpijo vsi okoli tebe.
  Jaz sem se po vojni, l. 91 popolnoma zapil, posledice so bile katastrofalne.
  Nič ne more biti huje, kot to, da ti hčerka reče: “ata, rada bi videla, da bi te vsaj vnuki videli treznega, če te že jaz nisem.” To pa zadane.
  O mojem alkoholizmu bi lahko napisal knjigo.
  Tule je premalo prostora, da bi vse opisal.”

  Sodelujem 👍🏼”

  “Koristni akciji se pridružujem v znak solidarnosti s trpečimi. Sam nimam nobenih težav z alkoholom, ne morem pa pozabiti dogodka, ko me je že pred 34. leti povozil šofer pod vplivom alkohola  –  posledice kar nekaj zlomov!”

  “Sodelujem v akciji za svoje zdravje in odnose z ljudmi.”

  “Sodelujem zaradi so čustvovanja do tistih, ki so zaradi alkohola izgubili življenje.”

  “Pa da probam.”

  “Nekaj let sem bila odvisna od alkohola, dokler me ni skoraj ubilo in sem bila na zelo tanki nitki. Zato sem se kasneje, kljub abstinenci, odločila za zdravljenje. Sedaj sem ponosna na življenje, ki ga že dolgo vzdržujem brez alkohola. Namesto tega pa veliko pletem, kvačkam, se sprehajam, vrtnarim in … Skratka dan ima premalo ur.”

  Hujšam.”

  “To delam že četrto leto zapored v podporo prijatelju.”

  “Že 13 let abstiniram po zdravljenju na kar sem ponosna nase. Življenje brez alkohola je veliko lepše in slajše. Pozdravljam akcijo še posebno zato ker sem v času hospitalizacije videla in slišala preveč žalostnih zgodb in dejanj. (Se spomnite umora dveh malih otrok, ko je bila materina roka položena na njuni življenji?). Ja, to naredi alkohol.”

  “Svet je lepši brez alkohola.”

  “40 dnevnega posta se držim že 6 let.”

  “Z vami sem.”

  “Ne pijem alkohola od 30. decembra 2019. Nisem v skupini, bila je odločitev, samodejna. Res se dobro počutim, tudi sem bolj na zelenjavi, sadju, kajti mesa bolj malo na jedilniku. Sploh ne pomislim na alkohol. Sem samo na vodi. Zato se z veseljem pridružim akciji 40 dni, kajti zame ne bo samo toliko, kajti jaz bom še potem naprej brez. Lepo vas pozdravljam.”

  “Ne samo na cesti, alkohol ubija tudi drugje, zato že štiri leta brez alkohola, vse je samo v glavi in s pravo voljo še zmore vse!”

  “Sodelujem zato, da dokažem sebi, da zmorem. Več časa namenim sebi in spoznavanju same sebe. Obdobje 40 dni je super za izkoristit sebi v prid. V tem času se več gibam. Shujšam. In se nasploh boljše počutim. 😏”

  “Pozdravljeni, sodelujem iz tega razloga ker ne razumem ljudi, ki vsak dan pijejo alkohol . Gostinka sem 37 let in antialkoholik.”

  “Več nas je boljše je.”

  “Sodelujem že nekaj let,da preverim svojo vztrajnost, pa še koristno je!”

  “Sodelujem vsako leto, ker sem bila sama žrtev očeta alkoholika. Življenje v takšni družini je grozno in tega ne privoščim nikomur. Sedaj vsako leto podprem to akcijo, saj je pomembno opozarjati na problematiko alkoholizma.”

  “Sočustvovanje do ljudi, prizadetih zaradi alkohola in dober doprinos k osebnem zdravju.”

  “Se pridružujem prvič in upam ne zadnjič v upanju, da zaživimo življenja polno in veselo nadaljnje življenje.”

  “SODELUJEM ŽE ŠTIRINAJSTO LETO V AKCIJI”

  “Ne bom pil alkohola.”

  “Sodelujem.”

  “Sodelujem. Čas porabim koristnejše, naredim nekaj za svoj organizem, vključim športne aktivnosti in prihranim denar. :)”

  “V družini sem bila soočena z alkoholizmom svojega moža. Predlani je zbolel in od takrat ne uživa alkohola. Zjutraj gre ponavadi z doma v bife, popije kapučino ali čaj, gre v trgovino in nato domov. Zajtrkuje, vzame zdravila in potem je pred televizorjem. Je oslabel. Skoraj nobenega dela se ne loti. Sin ima 41 let, je poročen, oče dveh dečkov, odgovoren in dober mož in oče. Ko pride z družino na kosilo, je njegov oče kar v dnevni sobi in ne kosi z nami, čeprav je povabljen k mizi. Toda odnosi med nama so mnogo boljši in hvaležna sem Gospodu, da je po mnogih letih v mojem zakonu alkoholizma konec, hvaležna tudi, da mož še živi. Vse dobro, M.”

  “Akciji se pridružujem v znak solidarnosti s trpečimi. Sam sicer nimam nobenih težav z alkoholom, saj ga uživam res minimalno. Takoj ko pogledam na razširjeno družino, je pa slika že precej drugačna…”

  “Super akcija! Lep pozdrav!”

  “SODELUJEM”

  “Sem mnenja, da alkohol bolj škodi kot koristi.”

  “Sodeluj v akciji ker na splošno ne prenesem alkohola.”

  “Akciji se pridružujem, predvsem ker podpiram idejo – lahko bi jo razširili na 365 dni brez alkohola :). Menim da je uživanje alkohola v Sloveniji vsekakor čezmerno, tako lahko vsaj malo izboljšamo statistiko in predvsem zdravje ter varnost v prometu.”

  “Alkohol bi morali zakonsko izenačiti z drugimi drogami, kot so heroin, kokain,…, saj naredi veliko škode. Akciji se pridružujem zato, ker se mi zdi dobra odskočna deska za popolno prenehanje pitja alkohola.”

  “Moram. Enostavno moram….ker sicer…”

  Mnenja o akciji in alkoholu iz preteklih let

  “Živjo, upam, da bo kaj pomagalo 40 dni brez alkohola. Meni je več kot 100% uspelo in čestitke se ostalim, ki so k temu pripomogli. Se kdaj, če ne drugače pa drugo leto. BRAVO g. Igor E. Bregant.” Lep pozdrav, Aleksander

  “Vsaj pet let ne spijem več niti kozarec alkohola, zato akcijo podpiram!”

  “Do alkohola je potrebno imeti pravo toleranco. Kdaj, kje zakaj, koliko…”

  “Z današnjim dnem sem zaključil 40 dni brez alkohola. To ne pomeni, da bom segel po alkoholu, saj za to ni potrebe. Nasprotno, celo, popolnoma preprosto se mu lahko odpovem še naprej. Pozdravljam akcijo in jo podpiram. Alkohol je nepotreben v našem življenju. Tudi država lahko več naredi, da bo mladina raje segla po soku kot po pivu. Če si pijan nisi frajer ampak bednež.”

  “Danes že 1 leto in 2 meseca sem brez alkohola.”

  Kot otrok sedemčlanske družine, očeta delavca in mame kmečke gospodinje, sem okusil kaj je “alkohol” pri osebi in v družini. Mama mi je vedno govorila “da ne boš tak kot ata” in že kot otrok sem si zadal, da ne bom pil in to tudi vzdržujem. Kot mladinski funkcionar sem imel možnost in priložnost spremljati delovne metode – delavnice dr. g. Gugla in spoznal, kako velika je to “bolezen”. Težko njim, tistim ki so v tem in tistim, ki morajo z njim-mi živeti.”

  “Brez alkohola je svet lepši in varnejši!”

  “Za akcijo sem se odločil zato, da nekaj naredim zase in za vse,ki trpijo zaradi alkohola.”

  “5 leto zapored. Super, pa še kakšen kg gre dol.”

  “Men je kr fajn; kr grem na kavico.”

  “Sodelujem, ker s tem podpiram vse, ki trpijo zaradi alkohola ali so v preteklosti trpeli, zaradi tistih, ki vedo, kaj pomeni izgubiti družino zaradi alkohola. Sodelujem, ker alkohol ubija, ker ruši odnose in povzroča bolečine vsem bližnjim.”

  “Sem zraven že od prve akcije.”

  “Podpiram in se je držim zaradi boljšega počutje, zdravja in veselja.”

  “Zelo malokrat posežem po alkoholu. A tudi takrat ko se ga lotim je to v zelo malih količinah. Mislim da je vmes preteklo več kot 15 zaporednih let, ko ga enostavno nisem niti poizkusila. Življenje je lepo in predragoceno, da bi ga uničevala z alkoholom. Vsak trenutek šteje in ta gesta 40 dni brez alkohola se mi zdi prečudovita. ??”

  “Ja, dober test in preizkus spoznavanje samega sebe.”

  “Alkohol zasvoji in ubija. Res je prav, da opozorite na to. Sam pa bi opozoril na maturantske all you can drinck afterpartije, ki jih po ljubljanskih srednjih šolah množično organizirajo v zadnjih letih. Gre samo za zaslužek podjetij, ki zavajajo in uničujejo našo mladino. Ne vem, kako lahko država in razna ministrstva to spregledajo. Če lahko karkoli vplivate tudi na to, vam bo družba hvaležna.”

  “Brez alkohola je svet boljši – več varnosti  na cestah, manj nasilja, manj poškodb, več zdravja …”

  “Podpiram in sodelujem! Počutje je odlično!”

  “Sodelujem, ker s tem koristim sebi in bližnjim.”

  “Pred tremi tedni sem se odločil za 40 dni brez alkohola. To počnem že nekaj let in počutim se super.”

  “Jaz sem zdravljen alkoholik. Verjemite, da alkohol na koncu pelje v propad. Ne želite si težav, muk in borbe, ki sem jo preživel sam. Alternativa je veliko lepša in lažja.”

  “Če je treba bom pa še malo potegnil.”

  “Za lepe odnose med ljudmi.”

  “Pri 66 letih sem se odločil, da preostanek življenja preživim brez pitja alkohola.”

  “Sam sem že abstinent, brez kapljice alkohola že tri leta in vztrajam. Bom se naprej, zato se z veseljem in vso svojo možno podporo pridružujem vaši akciji in z veseljem sodelujem.”

  “Sama sem kot otrok izkusila, kaj pomeni alkohol v družini. Zato alkohola pravzaprav nikoli ne pijem. Sem za 365 dni in ne le 40 dni brez alkohola, kajti tudi brez njega je življenje lepo. Naj bo lepo za vse.”

  “Ne pijem nobenega alkohola, ker je brat alkoholik.”

  “Podpiram to akcijo ker je alkohol pri nas res prevelik problem. Sprašujem pa, kdaj bojo prenehali z prodajo otroškega šampanjca. Pravijo, da se borijo proti alkoholizmu? No ja. Najprej lepo zavit šampanjec za otroke. Potem pa dooolge police z vabljivo embalažo alkoholnih pijač. Sladki likerčki za starejše ženske. Viski itak vsi kupujejo proti prehladu. Pivo pa…. za žejo vendar. Saj so pločevinke tako poceni in v velikih paketih, da bi človek res verjel, da ga je nujno kupiti. Torej, drugič akcija skupaj z trgovci. Ki naj umaknejo reklame za alkohol iz postnih nabiralnikov.”

  “To sam večkrat naredim. Dobra akcija.”

  “Alkohol v prometu in sicer predstavlja visoko tveganje. Škodljivo pitje je vsestransko in žalosti dejstvo, da je alkohol v številnih družinah postal družinski član.”

  Podpiram akcijo, se je udeležujem in bi jo tudi drugim toplo priporočil. Vseeno me zanima, zakaj je v imenu akcije 40 dni, v resnici pa traja debel teden več. Mene tako očitna nedoslednost pač zmoti.”

  “Sem zdravljen odvisnik od alkohola trezen enajst let. V tej ”mokri” kulturi naše dežele sem tako kot moji sotrpini, ki smo prenehali piti, MOTEČ  SPOMIN IN OPOMIN vsem ki pijejo peko mere in to zanikajo …”

  “Podpiram akcijo v znak solidarnosti z vsemi ki trpijo za posledicami alkohola. Spet en dan brez vodke in tako tudi jutri!!”

  “29. 06. 2019 bom že 40 let brez alkohola. Pozdrav.”

  “To akcijo podpiram že od samega začetka.”

  “Se strinjam in pozivam tudi druge, da se pridružijo!”

  “Alkohol uničuje nešteto slovenskih družin in posameznikov in je v družbi še vedno popolnoma sprejemljiv kot “vezivo” za lažje druženje, za reševanje stisk, kot izhod iz žalosti in “podpora” veselju… Mladim je pogosto lažje dostopen kot pa ljubezen njihovih staršev… V mojem profesionalnem in zasebnem življenju se me je dotaknilo toliko žalostnih in tragičnih zgodb ljudi, ki so postavili alkohol na prvo mesto, da z mislijo nanje in na vse, ki so brez  lastne krivde pahnjeni v življenje z alkoholikom, vsako leto znova sodelujem v štiridesetdnevni akciji.”

  “Podpiram akcijo 40 dni brez alkohola.Vsako leto se pridružim akciji od kar je Karitas začela. To bo moral poskusit vsak.”

  “Želim pomagat vsem, ki trpijo za alkoholno boleznijo!!!”

  “Star sem 30 let in sem že 3 leta brez alkohola. Življenje postane užitek.”

  “To akcijo 40 dni brez alkohola podpiram že 13 leto zapored, da se vzdržim tudi po preteku 40 dni tudi do več mesecev. Moje počutje je boljše lepše spim, lažje delam, več energije. Zato priporočam, da se v velikem številu odločijo za to akcijo.”

  “Ne bodimo sužnji alkohola! Opoj, ki ga prinaša, je počasno umiranje! Nikomur se ni prinesel nič dobrega, kvečjemu gorje in trpljenje!”

  “Odločila sem se za to akcijo zaradi prispevka k svojemu  zdravju in kot prispevek k zdravim odnosom, družbi, okolici….  Za mir v duši in v ljudeh… Čudovita akcija!!!”

  “V podporo tistim, ki bi se radi odrekli preveliki količini alkohola, pa tudi za zaobljubo.”

  “Vsak lahko doseže to, samo želeti je treba! Kot pravijo: ”Kjer je volja je tudi pot.”

  “Alkohol bi morali v celoti odstraniti iz našega življenja.”

  “Sodelujem že nekaj let, a mi je žal, da se mi moji znanci ne pridružijo.”

  “Prvič sem se odpovedal alkoholu leta 2007 v času posta in od takrat vsako leto. Dviguje mi samozavest in obvladovanje samega sebe. Vse v spoštovanju boga in vseh ponesrečeni v nesrečah zaradi alkohola.”

  “Podpiram akcijo… Ne rabim alkohola za srečno življenje!”

  “Pravzaprav ne pijem alkohola, če popijem polovico kozarca ob kosilu dvakrat na leto je veliko. Mi je pa poznano kako alkohol uničuje življenja. Od 5. marca sem že 100 % brez alkohola, tako da se mirne duše lahko pridružim tudi danes, čeprav z enotedensko zamudo.”

  Da bi se imeli radi in spoštovali drug drugega. Podpiram pozitivnost dejanj in ljudi.

  “Odlična akcija.”

  “Že 7. leto se grem akcije 40 dni brez alkohola, če gremo štet dneve je pa 48 dni brez alkohola, v čem je fora?”

  “Bila sem v razmerju, kjer je imel partner težave z alkoholom, kljub obljubam, da si bo poiskal pomoč in si jo je, ima z alkoholom žal še vedno težave. Želim pokazati, da se da z voljo in ko se odločiš.”

  “Sodelujem. Podpiram. želim si, da nas bi bilo čimveč. In ne samo 40 dni.”

  “Tako kot je Jezus vodo spremenil v vino, bom jaz svoj vsakodnevni odmerek vina (2L) nadomestil z vodo.” Gašper

  “Prisotnost alkohola v družbi je resen problem, ki ga srečujemo na vsakem koraku. Osveščanje o nevarnostih alkohola pa velikokrat poteka ob kozarcu piva ali vina. Govoriti in modrovati brez pravih in odločnih dejanj je kraja lastne osebnosti, ki te oropa dostojanstva in vseh vrednot.
  Samo odločitev priključiti se vaši akciji je v meni prebudila občutek zadetka na lotu, ki ga bom razdelil vsem poznanim.
  Hvala za ponujeno priložnost.”

  Odlična akcija! Sodelujem že več let,v družini vsi opažamo da nam je v postnem času lepše ker ni alkohola.Lansko leto ga tudi tistim ki so prišli na obisk nismo ponudili.

  “Ne vem zakaj alkohol. Enostavno ga ne rabim.”

  “Ni mi vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola.”

  “Odločil sem se zato, da najprej naredim nekaj zase in družino. Nisem reden uporabnik alkohola, vendar konec tedna sem redno zaužil le tega. Sedaj po 14  dneh brez sem zaznal, da je življenje bolj cisto in umirjeno brez alkohola. Tako da svetujem vsem, naj poskusijo ne le 40 dni, lahko tudi za daljše obdobje in videli bodo, da je življenje bolj bistro drugačnih barv, predvsem pa bolj kvalitetno in varno.”

  “Podpiram akcijo. Od prvih začetkov sem zraven.”

  “Za polnejše in zdravo življenje.”

  “Sodelujem?. Več nas je, boljše je.”

  “Pridružujem se solidarno.”

  “S prijateljem sva se odločila da bova  v letu 2019 naredila čimveč dobrodelnih stvari, zato se pridružujem tudi tej akciji.”

  “Za to akcijo sem se odločil predvsem zaradi zanimanja.”

  “Odločil sem se za sodelovanje, ker 80 % svojega časa preživim za vozilom in je veliko preveč ljudi/šoferjev, kateri z svojo brezvestnostjo in »budalaštinami« v cestnem prometu (alkohol, gsmi …), nas, ki pazimo tudi na njih, ogrožajo vse po vrsti.”

  “Vse bo lepo in nič ne bo bolelo!”

  “Podpiram akcijo.”

  “40 dni brez alkohola bom poskusil drugič.”

  “Upam da nas bo veliko, kateri podpirajo akcijo.”

  “Ker želim, da otroci ne bi odraščali ob zakonito odvisnih in neodgovornih starših. Želim, da se ozaveščenost o negativnih učinkih alkohola poveča.”

  “Sodelujem, da bi bilo manj žrtev v družinah, kjer nekdo trpi zaradi odvisnosti od alkohola in za večjo varnost na cestah.”

  “Alkohol je res eno zlo.”

  “Ker zmoremo ….”

  “Ker bi rad preizkusila moč svoje volje. Nimam posebnih težav z alkoholom.”

  “Pokažeš karakter, da se na zabavah da tudi brez alkohola lepo zabavati! Pa še voziš se lahko brez vsake obremenitve in nekaj pa narediš tudi za sebe.”

  “Sodelujem zato, ker podpiram to akcijo. Ker prekomerno pitje ne povzroča nič dobrega, prej nasprotno.”

  “BREZ ALKOHOLA JE ŽIVLJENJE LEPŠE.?

  “Se pridržujem ekipi 40 dni brez alkohola.”

  “Ker je včasih treba stopiti korak nazaj, da lahko prideš naprej.”

  “Ker ne pijem alkohola, sem velikokrat deležna začudenja s strani tistih, ki alkohol pijejo. Tega si ne želim. Hkrati pa pri bližnjih opažam, da v dobri družbi velikokrat posežejo po alkoholu, ker imajo občutek, da bodo zaradi tega bolje sprejeti s strani kolegov in znancev. Vsakemu posamezniku dovoljujem svojo lastno izbiro, vendar pod pogojem, da ta izbira ne vpliva in tudi ne bo vplivala negativno na druge.”

  “Od 6.3. do 20.4. je 45 dni ali pa mogoče jaz ne znam dobro šteti … Akciji se pridružujem že nekaj let …”

  “Ta akcija je zelo pametna, zato naj traaaaja!”

  “Sodelujem; kot izziv sebi in zgled mladim.”

  “Sodelujem. Že tretje leto! Več energije, čiste misli!”

  “Člani društva smo zdravljeni alkoholiki. Živimo zadovoljno življenje in smo veseli, da nam uspeva abstinirati. Imamo radi sebe in druge. Če je uspelo nam, lahko uspe tudi vam. Ne mučite se, čakamo vas, da se odločite, pomagali vam bomo ker nam ni vseeno za vas.”

  “Sodeloval sem že v letu 2018, ker smo ravno imeli 40 letnico naša generacija. Akcijo podpiram tudi letos že zaradi težkih trenutkov, ki jih preživljajo otroci in ostali družinski člani v družbi zasvojenca z alkoholom. Tudi na cesti je preveč nesreč in tudi žal smrtnih primerov zaradi vožnje pod drogami ali alkoholom. Spomnimo se vseh žrtev in tistih par evrov za pivo damo raje na stran, boste videli rezultat:). Pa srečno vsem.”

  “Alkohol sem pil že od rane mladosti, mogoče je za to krivo videnje pitje svojih ali ‘gensko pripravljen štart’ mojih staršev, v moje življenje. Mi je pa res žal, da sem izgubil družino zaradi alkohola. Sicer imamo sedaj v redu odnos. Hčera je bila še majhna in se ne spomni mojih pijanih juter, ko sem prihajal iz službe. Bivša mi je pa oprostila in pravi danes, da je že moralo biti tako. 
  Pred 5.leti sem nehal uživati alkohol in se počutim prav super. Čiste vesti se usedem v avto in odpeljem brez strahu, kar včasih tega ne bi rekel. Lepo je, čeprav sem moral za to plačati veliko ceno.”

  “Alkohol ni vreden tega.”

  “…. zakaj pa ne…. pa še  koristno je…..”

  “To je za nas Dolenjce zelo velik izziv.”

  “Zmanjšaj ali še raje opusti alkohol.
  Prihrani energijo, čas in tudi denar.
  V glavi zapolni prostor raje z lepimi spomini.
  Naj bodo družina, prijatelji in vsi ostali ponosni nate in željni tvoje družbe.”
  F.G. J.

  “Za varnost in srečo vseh.”

  “Če bomo držali skupaj nas bo vedno več!”

  “Moje edino sporočilo je, da postavljam na preizkušnjo sebe in da vztrajam!!!”

  “To akcijo podpiram. Alkohol nas  vedno zastruplja. Če ne uživamo alkohola smo bolj umirjeni. Naše tveganje se zmanjša, še posebej na cesti. Tudi naša jetra niso več tako obremenjena. Skratka nekaj naredimo za sebe, družino, družbo. Nenazadnje nam tudi spomin bolj dela. Ne mislimo, da je slab spomin vedno kriv za  marsikatero bolezen. Marsikatero bolezen pa povzroči alkohol. Vendar si pred tem zatiskamo oči.”

  “Enkrat moraš narediti STOP…”

  “Pridružujem se akciji!”

  “Ker cenim življenje.”

  “Sodelujem zato ker je svet brez alkohola lepši kot pa z njim. Brez lastne velike volje se ne da prenehati piti čeprav imaš lahko 100 strokovnjakov ki ti govorijo če nimaš lastne volje in razčiščenih zadev pri sebi in v svoji glavi. Preživljam ga pa z kozarcem bistre vode ali mogoče z malo soka in veliko telesne aktivnosti.”

  “Oče je bil alkoholik, sam sem večkrat zelo neprijeten, ko sem pod vplivom alkohola, malo je manjkalo pa bi izgubil vozniško. Predvsem pa v podporo prijateljici, ki trpi zaradi maminega pretiranega pitja.”

  “Sodelujem, ker razvijam oz. vzdržujem disciplino, poleg tega je v mojem primeru (študentsko življenje) alkohol le pripomoček za olajšanje človeških stikov ob pomanjkanju poguma in poživilo za dobro voljo, kar je le fasada in človek bi naj bil pristnejši.”

  “Solidarnostno.”

  ” Enostavno… Življenje brez alkohola je lepše ???”

  “Brez alkota je čist lepo… Odločila sem se, da se bom pri 50-letih tudi vozila in sem naredila izpit za avto. Tako bo maja 10 let brez alkota in jaz se lepo vozim.”

  “Sodelujem, ker alkohol postaja vedno večji problem v naši družbi, do katerega smo preveč tolerantni. Tudi sam imam najstniško hčer in ji tudi s tem dejanjem želim poslat pozitivno sporočilo. Čas preživljam z družino, prijatelji in se rekreiram.” Dejan

  “V akciji sodelujem iz solidarnosti vsem družinam, ki so se znašle v stiski zaradi alkoholizma.”

  “40 dni brez alkohola potem pa še 40 dni brez alkohola.”

  “Sodelujem zaradi zdravja in boljšega počutja.”

  “V akciji sodelujem zaradi samega zdravja in varnosti v prometu.”

  “Prvič sem trdno odločen, da bom zdržal 40 dni brez alkohola. Nisem alkoholik, vendar deci cvička pri kosilu in občasno pivo s prijatelji je za zvestega moža in očeta treh otrok spodobno.”

  “40 dni je utvara. ALKO 0.00 VEDNO.”

  “Alkohol povzroča odvisnost, vsaka odvisnost pa ti ukrade svobodo.”

  “Sodelujem že od začetka … Predvsem zato, da sebi dokažem, da zdržim tudi brez. In sploh ni težko!”

  “Življenje je lepo.”

  “Alkohol … Hvala, NE NE.”

  “Prijavljam se zato, ker je alkohola preveč in si ga ne želim več.”

  “Vidim, kako grozne so posledice prometnih nesreč, ki so bile povezane z alkoholom! Sem zraven!”

  “Sodelujem prvič in sicer zato, da naredim nekaj dobrega za svoje delo in tudi dušo!”

  “Letos sem se tudi sama odločila za 40-dnevni post brez alkohola, vključila pa sem še lažjo prehrano. Menim, da moramo stvari najprej spremeniti pri sebi, šele nato lahko spremenimo pri drugih. Pa ne toliko spremenimo, kajti menim, da se človeka ne da spremeniti, lahko jim le pomagamo s svojim zgledom. Srčno upam, da bo akcija uspela tako pri meni kot tudi pri drugih ter da bomo uspeli vsaj omejiti uporabo alkohola, predvsem pa si želim, da bodo ljudje razmislili o posledicah takega dejanja in se ne usedejo več za volanom pod vplivom alkohola. Srečno!”

  “Tega se držim že dolgo let.”

  “Že nekaj let sodelujem in podpiram akcijo. Nimam težav z alkoholom tudi ko ni akcije. Lep pozdrav vsem.”

  “V podporo vsem družinam, ki trpijo za posledicami alkohola … Preživljam ga z aktivnim ukvarjanjem s športom.”

  “Splača se potruditi za prihodnost.”

  “Sodelujem in s tem vplivam tudi na svojo okolico, naj se mi pridružijo.”

  “Za vse “žrtve” alkohola, predvsem za otroke.”

  “Ni zime za eskime ?.”

  “Zahvaljujem se vam za odlično akcijo, ki mladim in odraslim sporoča, da smo lahko veseli in pogumni tudi brez alkohola. Zaposlena sem kot učiteljica in z učenci se večkrat pogovarjam o škodljivih učinkih alkohola in ostalih drog. Želim si, da bi mladi znali reči: Ne! Odrasli smo jim vzor, zato ne smemo sesti za volan pod vplivom alkohola in uničevati družinske sreče s popivanjem. Srečno!”

  “Ker imam izkušnje (seveda slabe) zaradi alkoholizma v ožji družini. Konec je bil tragičen.
  Zaradi solidarnosti, ki jo sporočam okolici imam dobre izkušnje. Veliko mi je zato izrazilo pohvalo in podporo. Še bolje pa bi bilo, če bi se mi pridružili.”

  “Se pridružujem akciji, saj ko sam pomislim na alkohol mi postane slabo. Zato ga ne pijem nikjer in nikdar.”

  “Se pridružujem – 395 dan.”

  “Sodelujem že 4. leto, zakaj pa ne bi če lahko in mi nič ne manjka. ?”

  “Sodelujem že vsa leta, vendar se ne prijavljam redno. Sodelujem iz solidarnosti do vseh prizadetih posameznikov in družin, še posebej pa do otrok. Nimam lastnih izkušenj iz družine, sem pa dolga leta profesionalno delala z osebami, katerih problem je bila ena od odvisnosti. Prehudo! Koliko trpljenja in zavoženega! Koliko samouničevalnega življenja, čeprav pogosto odvisnik ni sam kriv! Upajmo na boljše čase!”

  “Če se potrudiš, zdržiš tudi 4 leta.”

  “Nisem alkoholičarka, popijem tudi kakšno pivo, dve v družbi. Vse moraš imeti v glavi. Želim, da bi se se mladi malo zamislili, kako alkohol ubija, kaj naredi iz človeka, kaj iz otroka. Posledice so zelo hude, težke, ostanejo celo življenje. Življenje brez alkohola je lepo, jasno, čisto, srečno. Imeli smo praznovanje; bila sem presenečena za to akcijo se je odločila tudi moja sestra.”

  “Star sem  30 let, podpiram to vašo akcijo, ker sam sem se odločil, da ne potrebujem alkohola, zato sem že 12 let brez alkohola. ?” Davor

  “Čeprav nikoli ne pijem in vozim, bi želel, da tisti, ki to delajo, pred pitjem razmislijo o posledicah hudih nesreč.”

  “Biti brez alkohola, si bolj srečen.”

  “Sodelujem, ker preveč rada pogledam v kozarec, to je vino ali pivo.”

  “Poskušal bom, upam, da mi uspe.”

  “Alkohola enostavno ne maram. Toliko gorja lahko povzroči. Zame 40 dni nobena težava. Lahko bi jih bilo 100. Pozdravljam akcijo.”

  “Alkohola v življenju še nisem poskusil in ga tudi ne bom, sem še mladoletna oseba, a vendar opažam pitje alkohola že pri svojih vrstnikih.”

  “… da se prečistim in ker sem pred leti zaradi tega izgubil vozniško.”

  “Sodelujem  v znak solidarnosti do vseh ki trpijo, ki so izgubili drago osebo, ki trpijo družinsko življenje. Alkohola nisem poizkusila že 26 let, tudi na poroki svoje hčerke ne. Alkohol sovražim, ker mi je povzročil preveč gorja. Tudi brez opojne kapljice sem vedno dobre volje in tudi v družbi se imam lahko lepo brez pijače.”

  “Lepo je, če se vsaj nekaj dni v letu ne pije alkohola v podporo odvisnikom …”

  “Zaradi solidarnosti z vsemi tistimi, ki trpijo zaradi alkohola.”

  “Sodelujem že peto leto.”

  “Sodelujem, da si dokažem, da je večerja s prijatelji lahko prijetna tudi brez kozarca vina. In da podprem to akcijo, saj alkohol povzroča preveč hudega.”

  “Odločil sem se za brezimno pomoč alkoholikom, nisem pa povsem prepričan, če je to res kakšna pomoč.”

  “Od začetka posta nisem zaužil alkohola. Sodelujem in podpiram akcijo.”

  “… že tretje leto sodelujem, predvsem zaradi sebe, se ne obremenjujem z okolico… Je zelo dobrodošla izkušnja, ki bi jo moral vsakdo preskusiti. Zanimivo je predvsem opažanje, kako ljudje reagirajo na tako odločitev. Se včasih počutim kot kriminalec, ker ga ne spijem tisti kozarec, ki bi ti ga nekateri najraje kar zlili sami po grlu… Šele v tem obdobju res vidiš, da je alkohol res prisoten vsepovsod, da je prisoten v avtu, motorju, kolesu, traktorju… tudi vpričo otrok…”

  “To akcijo vidim za veliko vzpodbudo predvsem mladim. Bil sem kot podpora partnerki pri zdravljenju odvisnosti od alkohola in dam vso podporo tej akciji zato se tudi prijavljam.”

  “Brez alkohola je super! Za tako imenovani post sem se odločila, ker mi je predstavljalo izziv, saj smo praktično vsak vikend hodili “na enega”, ki pa nikoli ni bil le eden, naslednji dan pa je bil večinoma preležan. Pa še lažje potekajo priprave na Istrski maraton, ki je 9.4.2017 ;)”

  “Alkohol ni koristen za nič. Še najmanj kot legalna droga – uničevalec zdravja in počutja ter socialno zlo.”

  “Letos sem se prvič resnično zavzela, da se bom v postnem času nečemu odpovedala. Odločila sem se za alkohol in sladkarije. Ne gre za to, da bi drugače tekom leta pretirano uživala katero od omenjenih zadev, ampak sem želela poskrbeti tudi za očiščenje telesa. Z bolj zdravo prehrano in vadbo, so tudi že vidni rezultati.
  Hkrati pa tudi dokazati, da kjer je volja, je tudi moč. Vsako “odvisnost” je mogoče premagati. In če s tem pokažem svojo podporo tistim, ki jo potrebujejo, je to najmanj, kar lahko storim. Da jim pokažem, da mi ni mar.
  Drugače pa sem strog zagovornik 0,0 voznika!”

  “Ni panike, se zdrži brez problema!”

  “40 dni popolnoma brez alkohola ni problem, če se tako odločiš. Vendar te včasih vseeno zamika, da bi pri kosilu (z največjim užitkom) popil kozarec ali dva vina. In ko si žejen, vedno najprej pomisliš na pivo. Vendar 40 dni brez težav shajam tudi z radensko.”

  “Kako sodelujem? Normalno, brez posebnosti, več čaja pijem.”

  “Naj vam povem da svoje trenutke brez alkohola preživljam že 15 let in morem vam napisat, da se počutim fantastično glede na moja prešnja leta, zato bi z veseljem priporočil vsakemu izmed nas geslo “brez alkohola do konca svojih dni”, 40 dni ne pomaga dost’.”

  “Sodelujem zato, ker bi rada sama sebi dokazala, da se lahko spremenim in ker ne želim, da bi alkohol odločal namesto mene. Svoje trenutke brez alkohola po navadi preživljam z kakšno dobro knjigo in sprehodi ali s prijatelji.”

  “Lepo se boste počutili.”

  “Pridružujem se akciji. Vem, kaj je alkohol. Imela sem moza alkoholika in zakon je bil poln nasilja in strahu.” Dragica

  “Brez alkohola? To je najbolj dobra akcija. Živela sem z očetom alkoholikom, kasneje z bivšim partnerjem.”

  “Prvič se letos pridržujem v pisni obliki preventivni akciji 40 dni BREZ ALKOHOLA v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Ne čutim nobene potrebe po alkoholu, saj so tudi moji ostali dnevi v letu,  povečini brez uživanja tega “opojnega poživila”. Vse preveč je žalostnih zgodb in gorja na svetu zaradi prekomernega uživanja alkohola.”

  “Podpiram!”

  “Izbrali smo prav in bodimo skupaj, uspelo nam bo!” Milka

  “Sodelujem zaradi solidarnosti do tistih, ki imajo resne težave.”

  “Sodelujem, ker želim podpreti akcijo. Nula nula.”

  “Ne pijem alkohola 365 dni na leto, ker sem zaradi pijanega šoferja izgubila dedka.”

  “Sodelujem ker sem se odločil da bom poizkusil ostanek življenja preživeti brez alkohola. Podpiram akcijo, čim več takih.” Roman

  “Hvala za to pobudo! Vsako leto je vedno znova, a je zelo potrebno. Ko mi nekdo ponuja alkohol, mu povem, da sem 40 dni brez alkohola. Doživel sem, da so mi spet in spet ponujali alkohol. In tako vidim, da je alkoholikom težko ohranjati abstinenco. Zato kar korajžno naprej.” Janez

  “Sodelujem zaradi sočustvovanja z vsemi, ki se spopadajo s to težko odvisnostjo. Kot svojka sem bila tudi sama del tega procesa.”

  “V akciji sodelujem, ker želim izkazati podporo družinam in posameznikom, ki trpijo zaradi alkohola. Trenutke brez alkohola preživljam popolnoma enako, le da javnost ozaveščam o svoji odločitvi in veliko znancev se je prav tako pridružilo tej akciji. Pohvalno!”

  “Sodelujem, ker pri štiridesetih se  je življenje začelo vrteti okrog alkohola! Vsaka večerja, zabava, družabnost, dosežen cilj v službi, sprostitev je postala izgovor za kozarček ali pivo več, še več, preveč … Po drugi strani pa se športno udejstvujem, pazim na zdravo prehrano in razlagam ta malim, kako je alkohol škodljiv… “Nesmiselno. To ni sprejemljivo in niti vzgled za družino. Dovolj je tega. Akcija!” in po dveh tednih se počutim svež (tudi moralno) in poln energije!”

  “Sodelujem že vsa leta in tudi letos. Počutim se super.”

  “Trenutke brez alkohola preživljam v krogu družine, v naravi in s prijatelji ob rekreaciji.”

  “Nisem vernik in ne sodelujem v akciji zaradi tega. Je lepa spodbuda, da saj v tem času izkusimo 0,0 alkohola. Vse se da delati z užitkom tudi brez njega.” Siniša

  “Sodelujem v akciji, ker sem proti alkoholu in drugim drogam… Zato je več razlogov: nasilje v družinah, alkohol za volanom oz. na cesti, itd.
  Dneve brez alkohola preživljam normalno… delam, počivam, se družim s prijatelji itd. itd…”

  “Sodelujem pri akciji, predvsem zaradi tega, ker so bili tudi pri naših sorodnikih hude težave z alkoholom. Sama osebno nikoli nisem bila kaj dosti v povezavi z alkoholom, ker v da je na svetu veliko drugih stvari ki ti lahko prinesejo nasmeh na obraz :)”

  “To sem naredil prvič v življenju v dogovoru s partnerico. Ker tudi sicer ne popijem veliko, pogrešam samo kozarec dobrega vina ob kosilu.”

  “Sodelujem, ker se mi zdi super ideja.”

  “V alkoholu ni rešitve za zdravje kakor tudi za vse nastale težave v vsakdanjem življenju.”

  “Super je sodelovati in zmagati. Pozdravljam akcijo 40 dni brez alkohola.”

  “Zakaj sodelujem? Da se očistim, postim od alkohola in duševno. Tega bom nadomestil z več hoje  in pohodi.”

  “Sodelujem zato, ker vem, koliko gorja povzroči lahko alkohol – ampak ne sam alkohol kot alkohol, temveč prekomerno uživanje le tega.  Zato, alkohol – ne hvala!”

  “Akciji se pridružujem že 8 leto zaradi solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkoholizma.”

  “Zaradi solidarnosti s tistimi, ki trpijo zaradi alkohola, hkrati pa lahko v tem času preverim sama sebe.”

  “Ne rabiš alkohola, da se lahko zabavaš.”

  “Sin je na zdravljenju, zato sem se odločila za sodelovanje v akciji.”

  “Vprašanje “zakaj” je popolnoma brezveze. Vsak, prav vsak, bi moral biti vsaj na takšnem nivoju, da si tega vprašanja sploh ne bi zastavljal, ker bi to moralo biti jasno vsakemu vozniku.”

  “Alkohol – občasna prekomerna zloraba v stiskah, mi je skoraj popolnoma uničil življenje, izguba zaposlitve in razpad družine. Trenutno živim sam z vsemi težavami in se borim proti propadu, iščem nov smisel življenja.” Vojko

  “Podpiram akcijo!”

  “Želim se pridružiti akciji in v njej aktivno sodelovati. Vem, kakšno gorje povzroča alkoholizem, zato se pridružujem tej humanitarni akciji. Želim čim več oglaševanja in opozarjanja, da akcija poteka.”

  “Sodelujem prvič … Podpiram in sočustvujem z ljudmi in družinami, ki trpijo zaradi alkohola.”

  “Sodelujem zaradi tega, da se ne bi vsi drugi tako opijali od alkohola za pustovanje kot jaz.”

  “Praznik je lahko praznik tudi brez trkanja s kozarci. Pravzaprav celo bolj.”

  “Ker alkohol enostavno ni potreben za boljše počutje. :)”

  “Čeprav ne pijem alkohola vsak dan, bi rad preizkusil sam sebe. Všeč so mi takšne akcije.”

  “Podpiram prijatelja, ki se pravkar zdravi zaradi odvisnosti od alkohola.”

  “Prvič tudi uradno sodelujem ;)”

  “Prvič bom zavestno opustil alkohol za 40 dni, čeprav nimam z alkoholom nobenih težav. Gre mi bolj za ene vrste izziv.”

  “Ker sem že veliko let popoln abstinent sporočam vsem, da s tem ko se odpovedo alkoholu ne izgubijo prav nič, ampak velikoooo pridobijo … !!!!”

  “Pridružujem se akciji iz spoštovanja do tistih, ki so se odločili za zdravljenje od odvisnosti in se uprli alkoholu.”

  “Glede na to, da se veliko družimo in je v naši navadi, da zraven skoraj vedno spijemo kozarec ali dva, sem se odločil, da bom tudi jaz sodeloval v akciji 40 dni brez alkohola.”

  “Ker že 20 let abstiniram se bom odpovedal dodanemu sladkorju in sladkarijam. Pa si bom naložil še vsak dan kakšno dobro delo z namenom solidarnosti z ljudmi, ki trpijo zaradi alkoholizma.”

  “Podpiram to akcijo kajti nekoč sem sam bil tudi odvisnik od alkohola.”

  “Sodelovati želim, ker vidim preveč slabih vplivov, ki jih ima alkohol. Sama sem živela v taki družini kot otrok in sedaj se isto nadaljuje z mojim možem. Brez težav bom zdržala brez alkohola, kajti želim biti zgled še komu.”

  “Meni kar paše,okolici in domačim pa verjetno malo manj.”

  “Z veseljem se pridružujem akciji! Žal se premalo zavedamo: “Da je alkohol eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje. Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb. Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. V letu 2015 je zaradi alkohola v prometu umrlo kar 36 oseb, kar predstavlja tretjino nesreč s smrtnim izidom. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč,saj presega 1,45 promila. Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih. S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.”
  To je žalostno…. Nisem za noben ekstrem in skrajnost, tako, da zagovarjam zmernost, npr. na zabavi ob hrani kak kozarček, rojstni dan, itd. t.i. kultura pitja. Za volan pa zagotovo z 0.0 promila!!! Srečno!”

  “Hočem nekaj zase narediti, se očistiti.” I.

  “Že 10 leto.”

  Sodelujem!”

  “Letos bom prvič sodelovala v akciji 40 dni brez alkohola. Vem, da mi bo uspelo! V podporo sebi in vsem ljudem… TREZNI ZA VOLAN.” A.

  “Sodelujem prvič, a nikoli ni prepozno začeti.” Nataša

  “Letos je bo pestro zato se pridružujem prvič. Tudi zaradi alkohola v družini. Imamo kar nekaj sorodnikov alkoholikov tako da se pridružujem, zaradi zdravja in solidarnosti do drugih družin katere imajo nekoga v družini odvisnega od alkohola.” Nina

  “Super akcija! Podpiram.” Urko

  Kaj o akciji menijo znani Slovenci in Slovenke? >

  V letu 2016

  “Super akcija, sodelujem 3. leto in pozivam vse, naj se pridružijo, če ne za 40 dni pa vsaj za kak 1 teden, vsak trud šteje ;)” Katarina

  “Prekomerno pitje alkohola uničuje resnico in pelje v konflikt ter nerazumevanje v družini. Želim vsem veliko sreče v akciji!” Alen

  “Sodelujem.” Jerneja

  “Sem prvič tukaj in…bi naseljeval…” Manuel

  “Malenkost čeprav me vsi čudno gledajo.” Evgen

  “Akciji se pridružujem iz solidarnosti, podpore, skrbi za zdravje in za zgled. Odločitve krojijo našo usodo. Tudi NE, hvala je lahko dobra odločitev.” Mojca

  “Kot osebno postno odpoved sem prakticirala še v letih, ko to ni bila javna akcija. kot preizkus same sebe. Zadnja leta pa kot dar za znance, moža prijateljice ki zelo trpijo zaradi alkohola. Hvala Bogu, je eden teh tudi z vso skrbjo žene, zadnji 2 leti abstiniral…” Irma

  “Pozdravljam akcijo! Po sreči sem odnesla brez posledic, ko se je vame zaletel na avtocesti popolnoma pijani voznik, samo upam da se je česa naučil. Sama ne pijem, ker želim sebe in svoja dejanja imeti pod nadzorom in ne želim, da bi morala kdaj kaj obžalovati, saj je življenje prekratko za to.” Jasmina

  “Zdržte! še malo. Vsak dan manj pogrešam alkohol!!” Matjaž

  “Ker mi je že zoprno skoraj vsak dan popoldne do 4 pive spiti”.  Bojan

  “To bi lahko postal način življenja vseh nas, za kar bi pa morali povsem spremeniti miselnost družbe in si na novo osmisliti življenje v zavedanju da nismo samo fizična bitja, temveč smo veliko več, to pa bomo dosegli tako, da se ponovno vrnemo sami k sebi oziroma v sebe in tako začutimo sebe in zaživimo življenje!” Frenk

  “Že več kot 10 let sem brez alkohola 182,5 dni na leto, nato pa zelo malo.” Zdravko

  “Tudi brez alkohola je lepo in sproščeno…” Miha

  “Da vidim če mi bo uspelo držati svojo obljubo.”  Jožef

  “I’m in?” Jure

  “Povsem slučajno sem pridružena akciji 40 dni brez alkohola, ker vem, da sem ga nazadnje zaužila 3. januarja letos. A mi ni problem vztrajati še do 26. marca, ko se akcija zaključi. (Upam, da je to dovolj dober argument sebi, da nisem alkoholik.) Tisto, kar me že vrsto let bega, pa je nepripravljenost tako družbe kakor tudi stroke za spremembo slovenskih ‘kulturnih’ navad – bolje: razvad. Denimo glede obnavljanja vinogradov, rednega vzdrževanja obstoječih, uvajanja novih… ni nobenega problema, celo nekakšna nepovratna sredstva iz EU subvencij so kmetje prejemali za prej našteto. Tako pa nisem še nikjer zasledila možnosti prejema subvencij za ‘prestrukturiranje’ vinogradov v ‘grozdnograde’, v katerih bi pridelovali nefermentiran grozdni sok kot sortne sokove naših avtohtonih trt: rebula sok, teranov sok, janževčev sok, šiponov sok … (brez vsebnosti alkohola). Morda bi pa Slovenija tudi s tem zaslovela kot edinstvena dežela oz. država z zdravo prehrano in pijačo, ki bi se s tem odlikovala, da o samooskrbi sploh ne govorimo. Pa tudi država bi imela mnogo manj stroškov z zdravljenjem alkoholizma, psihiatri pa mnogo manj dela s tovrstno razvado mnogih Slovencev in Slovenk. Ali pa je prav v tem problem? – Da se ne izgubi ‘predmetov in subjektov’ dela…?” Ida

  “Bilo je šele nekaj let nazaj, ko je bil moj življenjski sopotnik odvisen od alkohola. Česa takšnega nisem še nikoli prej doživela, trpljenja ki ga je povzročal sebi in meni, nikoli ne bom pozabila. Sedaj mineva četrto leto, odkar je popolnoma opustil alkohol. Akcijo podpiram, saj vem koliko trpljenja povzroča alkohol. Sem v mislih z vsemi ljudmi, ki imajo težave in jim iz srca želim, da bodo tudi oni stopili ven iz začaranega kroga in imeli moč, da stopijo na novo, boljšo življenjsko pot.
  Takšnih akcij bi morali imeti še več!” Petra

  “…v imenu vseh mojih najbližjih in najožjih, ki jih ni malo in so že pokojni zaradi posledic alkoholizma (tudi v prometni nesreči). Jutri je nov dan!” Alenka

  “Alkohol pušča za seboj hujše posledice, kot pa se jih zavedamo oziroma smo jih pripravljeni priznati”. Cecilija

  “Sodelujem že 5 ali 6 let, drugače pa rad spijem deci dva dobrega vina.” Velimir

  “Sodelujem, ker vem, kakšno nesrečo in trpljenje lahko povzroči alkohol.” Ines

  “Upam si!” Janez

  “Pozdravljam akcijo. Večkrat letno bi jo morali organizirati. Propagirati bolj zdrave sadne pijače, omogočiti realno ceno. Saj je nedopustno, da je v lokalih cena brezalkoholne pijače enaka ceni alkoholne.” Marjana

  “Na Valentinovo 2016 je minilo 30 let odkar sem doživel prometno nesrečo – vinjen voznik – posledica štirje zlomi. Oprostil sem mu! Za volanom bodi trezen!!!” Dani

  “V akciji sodelujem od Pepelnične srede. Prijavljam se danes, ker sem šele sedaj našel stran za akcijo. Na ta način je želim podpreti. Upam, da se bo akciji pridružilo čim več ljudi. Jaz jih spodbujam, čeprav se je akcija že začela. Namreč, nikoli ni prepozno.” Siniša

  “Majhen prispevek za razumevanje v družini.” Božidar

  “Če se mi ne bo lahko zdržati 40 dni brez alkohola, vem, da imam problem ;).” Peter

  “Se splača. Dobro delo rodi drugo dobro delo, to se ponavlja.” Drago

  “Vsi člani društva, ki smo sicer že popolni abstinenti v programu zdravljenja odvisnosti od alkohola podpiramo akcijo in seveda želimo, da ljudje ugotovijo svoja napačna ravnanja (ko piješ, ne vozi ipd.) ter odstopajo od aktivnosti pod vplivom alkohola, ki lahko povzročijo lastno trpljenje in trpljenje drugih v vseh ozirih.” Milan Osterc, predsednik Društva za zdravo življenje Nova pot Radenci

  “Iskrenosti, ljubezni, spoštovanju, do sebe in drugih, odprete vrata in jim omogočite prosto pot na potovanju skozi življenje najbolj pristno in uspešno le brez alkohola!” Mia

  “Vašo akcijo podpiram in se z lahkoto odpovedujem alkoholu. Zakaj pa imate v emblemu zvonček? Ali veste, da zvončku ne škodi zmrzal, ker je v njem neke vrste alkohol, ki preprečuje zmrzal in zato celice ne popokajo. Zvonček je pravi “mali alkoholik”, zato nas kljub nihajočim temperaturam razveseljuje v vrtu (letos) že precej dni.” Neta

  “Zato ker lahko znova vidim svet barvno ;)” Gorazd

  “Sama osebno nimam težav z alkoholom, saj ga ne uživam. Akciji se pridružujem iz solidarnosti do drugih, ki zaradi prekomerne uporabe alkohola trpijo; naj bo to tisti ki pije ali pa njegova družina in prijatelji.
  Sama sem zaradi alkohola izgubila ne samo moža, temveč tudi najboljšega prijatelja….” Petra

  “Z močno voljo je mogoče vse.” Maksimilijan

  “Hvaležna sem za pobudo 40 dni brez alkohola. To je za nekoga sicer malenkostna odpoved v postnem času, za drugega pa je že lahko napor. Tudi izven postnega časa sem za zmerno uživanje alkohola, nikakor pa ne za volanom.” Dana

  “Sodelujem že več let in vabim še ostale.” Tatjana

  “Podpiram akcijo in sem solidarna z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.” Milojka

  “Zato ker je alkohol sredstvo za izognitev problem, kar vodi v nesrečno življenje, ker se ne spopadeš s problemi, ki so v tebi in jih ne rešuješ.” Oliver

  “Vsako leto odkar akcija poteka, se pridružujem temu projektu, saj je to navsezadnje tudi test, če morda le nisem odvisna! <3” Bogdana

  “Če bi vedeli, koliko hudega starši s pretiranim pitjem alkohola naredijo svojim otrokom – ga odgovorni starši ne bi niti pogledali!!! Pijan se zvrneš, trezen pa v pravo smer obrneš. Čestitke za akcijo!!” Iva

  “Alkohol je droga in potihoma ubija vse okoli nas, jemlje nam najdražje. Mi pa ne znamo pomagati ker nas je sram. NAPAKA. Pomagajmo takoj ,ker če čakamo je žal lahko vse prepozno.” Branka

  “Za zdravje kozarec dobrega vina pri kosilu, zato pa najmanj dva litra vode na dan.” Danica

  “Ko prenehaš z alkoholom šele vidiš kaj alkohol je.” Miran

  “Tudi dnevi brez alkohola so lahko zabavni!” Simona

  “40 dni brez alkohola. Za nase zdravje in zdravje naših bližnjih.” Danijel

  “Alkohol uničuje družine in življenja vas in ljudi okoli vas.” Zoran

  “Če si v dilemi, vklopi razum in pomisli na duševne stiske otrok v družinah, kjer vlada alkohol in na otroke, ki so zaradi posledic prometnih nesreč postali sirote.” Sebastjan

  “Kar tako naprej… naj se širi 40 dni brez alkohola.” Andreja

  “Z veseljem se pridružujem tej akciji!” Jana

  “že enajsto leto za vse tiste, ki jim alkohol povzroča hudo stisko.” Peter

  “Vredu oz. dobra akcija.” Janez

  “Sem ZA.” Anita

  “Hvala za akcijo!” Tomaž

  “Zmogli bomo :)” Maja

  “Podpiram! 10.2. Do 21.3.” Damijan

  “Akciji se pridružujem že od samega začetka, običajno jo potem podaljšam na 80, 100, 120…” Vencelj

  “Podpiram akcijo.” Iztok

  “Brez alkohola, brez skrbi…” Darja

  Bi želeli podpreti akcijo 40 dni brez alkohola tudi vi? Preberite kako.