Vsako leto v postnem času predlagamo posebno odpoved. Gre za simbolno dejanje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V Sloveniji je to vsaka četrta družina. Za odpoved alkoholu imamo veliko razlogov. Odkrivajte jih z nami.

Zakaj potrebujemo akcijo?

Alkohol je najbolj razširjena droga v Sloveniji. V družbi kljub temu, da poznamo nepregledno število škodljivih in nepopravljivih posledic, še vedno prevladuje strpen odnos do pitja alkohola in opijanja.
Še posebej je zaskrbljujoče, da se vedno več otrok in mladostnikov z alkoholom sreča že pred 13. letom, večina z dovoljenjem staršev. Pitje pri mladih povzroča škodo v telesnem razvoju in povečuje verjetnost za odvisnost v odraslosti.

Pobuda 40 dni brez alkohola, ki jo v slovenski prostor letos pošiljamo sedemnajstič, je zasnova kot odpoved, ki je izkaz solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica pitja alkohola.

Pobuda ni namenjena samo tistim, ki imajo težave, ampak tudi tistim, ki pijemo redko in zmerno, da z izkazano odpovedjo sporočimo okolici, da je alkohola na skupnih dogodkih, v naših skupnosti in družinah preveč. Traja 8. 4. 2023 in vsak dan šteje.

Sodelovanje v akciji je priložnost, ko samemu sebi in svojim bližnjim dokažemo, da je življenje brez alkohola lepše, bolj pristno, toplejše in bolj osrečujoče.
Lahko je tudi točka preverjanja, ko ugotovimo, da se ni tako enostavno odpovedati in da bi za vztrajanje potrebovali pomoč. Je priročen izgovor, ker v tem času ‘ni dovoljeno piti’ in prijatelji ne pritiskajo, ‘dajmo enega’.

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola

Slovenska Karitas
Karitas v Sloveniji uresničuje socialno poslanstvo Cerkve s tem, da pomaga vsakemu človeku v stiski, zagovarja revne, zapostavljene in obrobne preko karitativnih in socialnih organizacij.
Kontaktna oseba: Peter Tomažič, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected]Karitas.si

Med.Over.Net
Zavod Med.Over.Net skrbi za delovanje brezplačnih, anonimnih in ljudem dostopnih nasvetov specialistov zdravnikov in drugih svetovalcev v več kot 200 različnih spletnih forumih portala Med.Over.Net.
Kontaktna oseba: Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]Med.Over.Net

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa – Direkcija RS za ceste – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Republike Slovenije opravlja naloge na področju preventivne in vzgojno-izobraževalne dejavnosti, povezane z varnostjo v cestnem prometu.
Kontaktna oseba: dr. Mateja Markl, univ. dipl. psih., 01 478 88 68, e-naslov: [email protected]

Utrinki iz novinarske konference

Utrinki akcije iz leta 2022

Ljubljana, galerija Družina. Novinarska konferenca s predstavitvijo akcije 40 dni brez alkohola, ki jo pripravljajo Slovenska karitas, agencija za varnost prometa in Med.Over.Net. Ambasadorja letošnje preventivne akcije sta stand up komika Aleš Novak in Uroš Kuzman. Foto: Bor Slana. Več

Utrinki akcije iz leta 2021

Organizatorji ob simbolu akcije – igri šaha (iz leve: Karmen Henigsman, psihologinja, NIJZ, projekt SOPA, dr. Mateja Markl, univ. dipl. psih., področna sekretarka, AVP, Peter Tomažič, generalni tajnik, Slovenska karitas, Laura Unuk, šahovska velemojstrica, ambasadorka, Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., koordinatorka akcije 2021) Več

Statistični podatki o alkoholu

Alkoholu moremo na letni ravni neposredno pripisati kar 956 smrti in skoraj 234 milijonov evrov neposredne materialne škode zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in kriminala. Alkohol ostaja eden izmed glavnih povzročiteljev prometnih nesreč. Med alkoholiziranimi povzročitelji niso samo vozniki, ampak tudi pešci in kolesarji. V letu 2016 je policija kaznovala 9.000 voznikov zaradi alkohola, 38 oseb je umrlo zaradi alkohola v prometnih nesrečah, 170 je bilo huje poškodovanih.

Škodo zaradi alkohola in trpljenje v številnih družinah lahko zmanjšamo le skupaj. Skupaj in vsak zase se odločimo za zmernost in ne uživajmo alkohola, ko smo na cesti. Veliko smo že spremenili na bolje, veliko je potrebno še narediti.

  • Alkohol je v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.
  • Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb.
  • Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. V letu 2015 je zaradi alkohola v prometu umrlo kar 36 oseb, kar predstavlja tretjino nesreč s smrtnim izidom. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč,saj presega 1,45 promila.
  • Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih.
  • S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

Preberite še več o razlogih in posledicah >

Akcijo podpirajo številne organizacije, posamezniki, medijske hiše in znane osebnosti.