Manj, malo ali nič alkohola – 2009

Ljubljana, 17. 4. 2009

Akcija 40 dni brez alkohola, ki je potekala med 25. februarjem in 11. aprilom 2009, je končana. Letos je potekala že četrto leto in je postala nekako tradicionalna ter med ljudmi dobro sprejeta.

 

Namen akcije je osveščati javnost in opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola. Zato so tudi letos organizatorji pozivali k 40-dnevni odpovedi alkoholu v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč na cestah in zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola.

 

Organizatorji so z letošnjim geslom Manj, malo ali nič alkohola je vedno prava odločitev želeli poudariti in so še enkrat dokazali, da namen akcije ni zdravstvena kura ali preganjanje alkoholnih pijač, ampak preprosta logika spreminjanja najglobljih navad, ki so od rojstva do smrti povezane z alkoholom. V podporo akciji so pripravili spletno stran www.brezalkohola.si in informativna gradiva.

 

Slovenska Karitas je nagovorila približno 800 župnijskih skupnosti in razdelila po 110 tisoč zgibank in magnetnih solzic ter 3500 plakatov. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je razdelil 4000 plakatov. Na svoji spletni strani je tudi izvedel anketo, ki je pokazala, da se bo oziroma je akcije v celoti udeležilo 41,6 odstotka ljudi, 22,9 odstotka pa jo je upoštevalo tudi v prometu (N = 166).

 

Zaradi ustaljenih navad alkohol v Sloveniji povzroči skoraj vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom in veliko materialno škodo. Vsako leto umre med 400 in 500 ljudi zaradi bolezni in samomorov. Predvsem pa so neizmerljivi trpljenje in stiske v družinah – v povprečju v vsakem četrtem gospodinjstvu.

 

To potrjujejo številne izpovedi na spletnem forumu, ki ga je pripravil Zavod Med.Over.Net in je del spletne strani www.brezalkohola.si. Na spletu so med akcijo evidentirali več kot 130 tisoč dostopov, ki jih je opravilo 10 tisoč ljudi.

 

Zgodbe s foruma:

 

“Boli me srce, ko vidim, kako je grd, ko je pijan. Prav trepetam, ko slišim, da prihaja. Razbija po vratih, pleza po oknih, zvoni, je hudoben, nasilen. Vse je narobe, vse ga moti. Pod vplivom alkohola me je za lase vlekel naokrog in vpil nerazumljive stvari. Bojim se za mamo, kadar je takšen.” H. L.

 

“Ko prihaja domov, sem napeta kot struna. Po druženju s kolegi nikoli ne vem, kakšen bo prišel. Najhuje pa je, da vozi avto in bojim se, da bo nekoč koga povozil, ali pa da ga sploh ne bo več nazaj.” M. Č.

 

“Težko mi je gledati, kako si meni draga oseba uničuje življenje. Zdravje je potrebo ceniti in skrbeti zanj, ne pa ga po neumnosti zapravljati. Alkohol krepi določene zdravstvene težave, kar vodi v nastanek bolezni in ne nazadnje v smrt.” J. Z.

 

Ob vsem opozarjanju zato še vedno presenečajo izjave, kot je bilo mnenje naključnega mimoidočega, ki so ga želeli opozoriti na akcijo: “Kaj mi ponujate ta listek? Saj ne pijem toliko, da bi rabil tako akcijo? Pa tudi če grem na cesto, spijem malo manj, največ dva pira. Toliko je moja meja, da ne napiham, in to je to!”

 

Pobuda ima tudi humoren del. Neka gospa nam je o doživljanju akcije zaupala svoj nasvet o tem, kako se znebiti navideznih prijateljev: “Ne boste verjeli, moj mož se je odločil za 40 dni brez alkohola in v enem tednu so izginili vsi njegovi ‘prijatelji’. Vsak dan so se pasli po naši garaži. Oh, ko bi vsaj ta akcija trajala čez celo leto.”

 

Z odločitvijo, da tudi prihodnje leto akcijo 40 dni brez alkohola ponovijo, se organizatorji ob koncu letošnje pobude zavedajo, da problema alkoholizma ni mogoče rešiti od danes do jutri in ga počasi lahko rešujemo le ljudje sami. Kako? Recept je preprost. Vsi skupaj sledimo misli Manj, malo ali nič alkohola je vedno prava odločitev.

 

Vprašalnik za samooceno pitja >

 

Utrinki s tiskovne konference

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je na novinarski konferenci poudaril obsežnost akcije, ki zajema čez 800 krajev po vsej Sloveniji. Jerebic ocenjuje, da Karitas z akcijo, ki so jo letos nadgradili s sloganom “MANJ, MALO ALI NIČ ALKOHOLA je vedno prava odločitev”, v Slovenijo prinašajo nekaj novega, prinašajo pomlad.

Mag. Bojan Žlender, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste, je izpostavil pomembnost mrežnega sodelovanja ob tako perečem problemu, kot je v Sloveniji alkohol. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da so v preteklem letu v Sloveniji prvič zaznali drastičen upad števila alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Opozoril je na prizadevanja, da bi povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola bila prepoznana kot kaznivo dejanje in ne prekršek.
Kot je pojasnil, bodo s pomočjo lastne mreže, razvite v lokalnih skupnostih, državljane vzpodbujali k akciji.

Andreja Verovšek, strokovna voditeljica programov Zavoda Med.Over.Net, je predstavila spletno stran www.brezalkohola.si. Kot je pojasnila, povabilo k sodelovanju velja tako posameznikom, kot družinam, skupnostim in organizacijam, ki se akciji lahko pridružijo posamezno ali skupinsko. Svojo podporo in odločitev, da v tem času ne bodo uživali ali ponujali alkohola, lahko potrdijo na spletni strani www.brezalkohola.si ali avtomatskem telefonskem odzivniku 01 300 59 69, pri čemer velja spomniti, da vsak dan šteje!


Od leve proti desni: moderator Lojze Štefan, Imre Jerebic, Andreja Verovšek in mag. Bojan Žlender

Maša Serec, strokovna sodelavka projekta Sporočilo v steklenici, ki deluje v sklopu Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, je predstavila vprašalnik za samooceno pitja. Kot je pojasnila, je stran polna zanimivih podatkov in med Slovenci skupaj z vprašalnikom dobro sprejeta.

Svojo izkušnjo in življenjsko zgodbo je na kratko predstavil Marjan Drčar, zdravljen alkoholik, ki je zaradi alkohola pristal na dnu družbene lestvice, pa se je uspel pobrati in sedaj s svojimi izkušnjami in pričevanjem pomaga pri omejevanju negativnih posledic uživanja alkohola.

Akcijo so javno podprle tudi nekatere znane osebnosti. Dramski igralec Pavle Ravnohrib, je navzočim predstavil resnično izpoved alkoholiziranega voznika, ki so jo pripravili sodelavci Zavod varna pot, katerega predsednik Robert Štaba je na novinarski konferenci prav tako izrazil podporo akciji. Mariborski nadškof pomočnik dr. Anton Stres je ob izrazih podpore izpostavil globlji pomen, ki ga akcija dosega ravno s postnim časom, na katerega je vezana. S časom ko smo, kot je dejal Stres, vsi poklicani k odpovedi.

 

Utrinki s konference – Galerija >>>

Objave v medijih

Vest>
Dnevnik>
Družina>
24ur.com>
Primorska info>
Žurnal24>