Posledice prekomernega pitja alkohola

  • v naših družinah

Veliko je družin, ki se srečujejo s hudimi stiskami, katerih povzročitelj je alkohol. Za marsikoga je lahko preglobok pogled v kozarec že usoden. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji 170.000 oseb, ki imajo težave s prekomernim uživanjem alkohola. Povedano drugače: vsaj vsaka četrta družina se srečuje z alkoholom.

 

Vir: Slovenska Karitas

Boli me srce, ko vidim, kako je grd, ko je pijan. Prav trepetam, ko slišim, da prihaja. Razbija po vratih, pleza po oknih, zvoni, je nesramen, hudoben, nasilen, slabe volje, vse je narobe, vse ga moti.” “Pod vplivom alkohola me je za lase vlekel naokrog in vpil nerazumljive stvari. Otroka se ga bojita, mene pa strah paralizira.

Vir: Med.Over.Net

Najhujše socialne posledice so nasilje nad partnerjem in otroki, razbite družine, nezmožnost za delo, bolezni in duševna ranjenost otrok.

  • na naših cestah

Od leta 1991 do leta 2008 je kar vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Za posledicamii nesreč je v teh letih umrlo 1975 ljudi. Povzročeno je bilo za 1,5 milijarde EUR družbene škode.

 

Vendar te žrtve niso le statistika: so očetje, matere, otroci.

 

Vir: Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

“Pijan možakar v tovornjaku se je zaletel v osebni avto, v katerem sta bili mlada ženska in majhno dekletce. Deklica je na kraju nesreče umrla, mamico pa so pripeljali v bolnišnico v kritičnem stanju.”

Vir: Med.Over.Net

  • na našem zdravju

V Sloveniji je bilo v letu 2008 zaradi alkoholu pripisljivih bolezni in zastrupitev z alkoholom 3.800 mesecev (79.866 delovnih dni) odsotnosti z dela. 

Zaradi čezmernega uživanja alkohola je umrlo 821 ljudi.

Alkohol je povzročil vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom in veliko gmotno škodo.

 

Vir: Inštitut za varovanje zdravja (registrirani podatki za leto 2008), statistični podatki Policije

“Težko mi je gledati, kako si meni draga oseba uničuje življenje. Zdravje je potrebo ceniti in skrbeti za njegovo ohranitev, ne pa ga po neumnosti zapravljati. Alkohol pomaga krepiti določene zdravstvene težave, kar vodi v nastanek bolezni in nenazadnje v smrt.”

Vir: Med.Over.Net