Škodljive posledice alkoholiziranosti, še posebej za mlade

V času evropskega prvenstva v košarki, ki poteka v Sloveniji, kot tudi na različnih kulturno glasbenih množičnih prireditvah za mlade, se pogosto dogaja, da je zaradi zastrupitve z alkoholom potrebna hospitalizacija.

Alkohol-skodljivZ zapleti zaradi alkoholizma se v Centru za zastrupitve Interne klinike, prav tako pa tudi na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana srečujejo praktično vse leto, ne samo v prazničnem času oziroma v času večjih prireditev.

O statistiki in točnih številkah glede alkoholizma je zelo težko govoriti, približno tretjina opitih opitost preživi doma, tretjina jih je obravnavanih na primarni ravni, samo tretjina pa v bolnišnici. Povodi za sprejem v bolnišnico zaradi zastrupitve z alkoholom so lahko huda motnja zavesti, poškodba ali sum na poškodbo glave ter zapleti zastrupitve, kot so aspiracijska pljučnica, vnetje trebušne slinavke, krvavitev iz prebavne cevi, podhladitev in spolna zloraba.

Telo vsakega od nas se na alkohol odziva drugače. Koliko promilov grama alkohola bo v naši krvi, je odvisno od telesne teže, spola, vrste alkoholne pijače, od tega, kaj smo jedli pred ali med pitjem, hitrosti pitja alkohola, od dneva. Pri odzivanju telesa na alkohol je pomembnih več dejavnikov, enaka količina popitega alkohola pa lahko pri dveh različnih posameznikih naredi popolnoma drugačno klinično sliko. Nekdo pri treh promilih etanola lahko vozi avtomobil, druga oseba pa je pri tej koncentraciji etanola nezavestna.

Mešanje alkohola z energijskimi pijačami, kar je še posebej priljubljeno med mladimi, je lahko tudi usodno. Kadar popijemo takšno zmes, občutimo manj pijanosti in utrujenosti, ne čutimo niti glavobola, zato posledično popijemo tudi večjo količino. Mislimo, da smo popolnoma trezni, a dejansko to ne drži: refleksi in koordinacija so upočasnjeni, zaradi česar smo v takšnem stanju – sploh če sedemo za volan – zelo nevarni. Če kombinacije energijskih pijač in alkohola popijemo preveč, lahko pride tudi do usodnih zapletov. Zelo nevarno je takšno ravnanje za tiste, ki imajo prirojene motnje na srcu; velikokrat pride denimo do zapletov tudi pri mladih zdravih športnikih, ki v kratkem času popijejo večje količine alkohola.

V zadnjih letih se srečujemo s povečanim sprejemom mladih, opitih z alkoholom do te mere, da potrebujejo sprejem v bolnišnico. Vsak vikend, v petek in soboto zvečer, sprejmemo vsaj enega, velikokrat pa več opitih mladostnikov. Še veliko huje je v času organiziranih zabav v mestu, kot so različni koncerti. Takrat jih sprejmemo več, ki jih običajno pripeljejo reševalci brez spremstva staršev. Kot na primer po koncertu v Tivoliju avgusta lani 16, po prireditvi Ritem mladosti lani 13 in letos po prireditvi v Tivoliju 31. avgusta šest.

Od januarja 2010 do 12. aprila 2013 so na Pediatrični kliniki UKCLzaradi alkoholnega opoja in zastrupitve z alkoholom hospitalizirali 283 otrok in mladostnikov (od 12 do 18 let).

Velikokrat pa je uživanje alkohola povezano tudi z uživanjem različnih drog, kar ima še hujše posledice za otroke in mladostnike.

Na Pediatrični kliniki UKCL so sprejeli tudi otroke v kritičnem zdravstvenem stanju in so potrebovali oživljanje in zdravljenje na intenzivni terapiji.

Pri vsakem človeku je presnova alkohola različna, odvisna od telesne mase, deleža maščob v telesu, želodčne vsebine v tem času in številnih drugih dejavnikov. Zanesljivo so mladi, ki prvič pijejo alkohol, zanj bolj dovzetni in že pri manjših količinah pride do izrazitih vplivov na vedenje in zavest. Pri nekaterih lahko pride do opitosti že po dveh požirkih tekile, zato o standardni merici alkohola, po kateri pri mladostniku še ne pride do znakov opitosti, sploh ne moremo govoriti.

Izredno pomembno je, da se starši s svojim otrokom na odkrit način pogovarjajo o posledicah, ki se jim lahko zgodijo, ko bodo ob uživanju alkohola morebiti postali nekritični in izgubili nadzor nad samim s seboj.

Mladostnik že po enkratni opitosti lahko doživi škodo (poškodba glave, posilstvo, občutek zaznamovanosti in sramu med prijatelji), ki ga nato spremlja vse življenje.

Želimo si, da bi se mladi znali zabavati tudi brez prekomernega uživanja alkohola in drog.

Sporočilo so pripravili zdravniki UKCL.