Alkohol pomeša vloge v družini

Alkohol pomeša vloge v družini

Category : Posledice

Oseba, ki ima težave s pitjem alkohola se s to svojo težavo ne zmore spopasti sama. Ko se odloči za življenje brez alkohola, potrebuje osebno, čustveno in strokovno oporo, podporo in pomoč. In ne le ona, tudi njeni najbližji družinski člani. V družini so člani med seboj povezani, hkrati tudi seveda samostojni. A ko se v družini razvije delovanje, ki ga usmerja alkohol, se temu prilagodijo vsi, ne le tisti član, ki uživa alkohol.

Ena izmed značilnosti takšnih družin je, da se družinske vloge porazdelijo drugače, neprimerno. Drugi člani družine prevzamejo naloge, ki jih bi sicer prevzela oseba, ki uživa alkohol. In potem dostikrat govorimo o tem, da otroci iz teh družin prehitro odrastejo. So pretirano odgovorni. Ne zgodi se čez noč, to je proces, ki ga opazujemo, a zunanji opazovalci to opazimo mnogo prepozno. Takrat, ko odraščajoči otroci že prevzemajo odgovorne vloge in naloge v družini, ko otrok postane »partner«, »mama«, »oče«, vse seveda v navednicah. In tudi, ko se pričnejo razmere v družini urejati, ta isti otrok težko razume pri 15 – letih, da mu tega ni potrebno več.

Si predstavljate, da otrok zjutraj vstane in ga skrbi, ali ima sorojenec urejene šolske potrebščine, narejeno domačo nalogo, kaj bo oblekel ta dan ipd. In potem se zgodi, da takšen otrok popusti v šoli. Otroci niso roboti, tudi roboti tega ne bi zdržali. Jasno je, da te vsestranske obremenitve, skrbi puščajo posledice, ki so dostikrat najprej opazne prav na šolskem uspehu. In ne le odrasli, ki imajo težave s pitjem alkohola, tudi otroci potrebujejo, da smo z njimi, da jih razumemo, jih prisluhnemo, se jim posvetimo ter jim ponudimo čim več priložnosti, v katerih bodo imeli priložnost in možnost biti otroci.

Alkohol in težave, ki jih pitje alkohola s seboj prinaša, prepogosto vidimo le npr: v prometni nesreči, ki se je zgodila in pri osebi, ki jo je zagrešila pod vplivom alkohola. A ta oseba ima pogosto svojo družino, partnerko/partnerja, otroke. In naloga vseh nas, ki delujemo na področju pomoči vsem tistim, ki trpijo zaradi alkohola je tudi, da informiramo, osveščamo, ozaveščamo o razsežnostih težav, ki jih ta opojna tekočina prinaša. Naše delovanje mora biti proaktivno. Razmišljati moramo o tem, kaj še lahko storimo, pa tega do sedaj morda še nismo poskusili, da bi manj družin trpelo zaradi pitja alkohola. In samo tako bomo uspešnejši pri svojem delu. Naš cilj pa je, da bi se v prihodnje pogovarjali o srečnih zgodbah, o zgodbah ljudi, ki jim je tudi akcija 40 dni brez alkohola pomagala do najpomembnejše odločitve, odločitve za življenje brez alkohola.

O društvu Žarek upanja

Društvo Žarek upanja je humanitarna organizacija, ki že več kot 15 let izvaja socialno varstvene programe s področja pomoči vsem, ki so se znašli v težavah zaradi pitja alkohola. V programe pomoči se vključuje osebe, ki so imele težave s pitjem alkohola, njihove bližnje pomembne osebe (partnerji, starši, prijatelji, znanci) in njihovi otroci. Dejavnost programov društva je psihosocialna obravnava odvisnih od alkohola in drugih oblik zasvojenosti in njihovih bližnjih z namenom vztrajanja v abstinenci, rehabilitacije in njihove ponovne vključitve v socialno okolje.

Posebno pozornost namenjamo tudi preventivnim programov za otroke, mladostnike in njihove starše.

Nataša Sorko, univ. dipl. soc. ped., samost. svet., predsednica in strokovni vodja programov


Delite med prijatelje

Video

Iskalnik

Mediji, ki podpirajo akcijo

 • Kako kalorične so alkoholne pijače? ZELO!
  Vsem nam je znano, da alkohol škodi zdravju in ima tudi druge številne negativne učinke (v prometu, v družini). Škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, zagotovo presega koristi, ki jih ima država od prodaje alkohola. Tudi v prehranskem smislu od pitja alkoholnih pijač nimamo ničesar dobrega. Ne vsebujejo hranljivih snovi, temveč so […]
  Andreja Verovšek
 • Alkohol vsako leto prizadene tisoče in tisoče ljudi
  Samo zaradi bolezni in stanj, ki so izključno povezani z alkoholom, ter prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v Sloveniji v povprečju umre vsaj 1000 oseb. Alkohol pa pogosto vodi tudi v druge oblike nasilja. Zato je bila osrednja tema letošnje 4. nacionalne konference o alkoholni politiki, ki jo organizira Nacionalni inštitut […]
  Andreja Verovšek
 • Skupaj za bolj odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi
  Na prvem skupnem srečanju izvajalcev pristopa SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) se je zbralo preko 400 sodelujočih, ki prihajajo iz 18 različnih lokalnih okolij po Sloveniji ter z različnih področij.
  Andreja Verovšek

Spremljajte nas

Arhiv