Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se je predstavila

mreza organizacij za pomoc pri alkoholu

Ob koncu akcije 40 dni brez alkohola so organizatorji akcije ob podpori NIJZ organizirali zaključni dogodek, na katerem so sodelujoči izmenjali informacije o oblikah pomoči ob težavah z alkoholom. Dogodek ‘Mreža organizacij za pomoč pri alkoholu se predstavlja’, se je odvil v torek, 30. 3. 2021, od 9.30 do 11.00 na Zoom srečanju.

Na strokovnem srečanju je komunikologinja in magistra psihologije mag. Tadeja Hočevar, ki je tudi vodja projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola na NIJZ, predstavila izkušnje in dosedanje dosežke projekta.

mag. Tadeja Hočevar

Diplomirana medicinska sestra Tatjana Lekšan iz ZD Ljubljana je opisala primer dobre prakse in kako je konkretno potekala pomoč po zdravstvenih domovih v okviru pristopa SOPA.

Tatjana Lekšan iz ZD Ljubljana

Partnerka zdravljenega alkoholika je povedala svojo zgodbo in na podlagi svojih izkušenj podala mnenje, kako lahko svojci postopajo, da se alkoholik prej in lažje odloči, da poišče pomoč.

Osebna zgodba

Nevladne organizacije, ki v Sloveniji nudijo pomoč tistim, ki imajo težave zaradi alkohola (zasvojeni, svojci, otroci), so v kratkih predstavitvah in izmenjavi mnenj predstavile in gradile mrežo, ki jo držijo in jo še bodo krepili v slovenskem prostoru.

Predstavili so se:

  • Nataša Sorko, univ. dipl. soc. ped., družinska terapevtka, predsednica in strokovni vodja programov Žarek upanja
  • Mateja Debeljak, univ. dipl. soc. del., strokovna vodja programov društva Društvo UP
  • mag. Darja Korva, sekretarka, Skupnost CSD Slovenije
  • Kaja Kobal, projektna vodja Zavod Varna pot
  • Teja Kumar, vodja programa Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije
  • Davorina Petrinja Pirnat, univ. dipl. soc. del., strokovna vodja programa Zavod Karitas Samarijan, program Vrtnica – socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom
  • Tjaša Pogorevčnik, sodelavka društva Žarek Upanja – Skupnosti MOST
  • mag. Petra Thaler, strokovna vodja programa Društva za urejeno življenje – ABSTINENT
Organizacije se predstavljajo

Dogodek je povezovala Andreja Verovšek, koordinatorka akcije 40 dni brez alkohola.

Ob koncu je Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas podal pomembno sporočilo, kako naprej.

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas

Dogodek je bil namenjen strokovnim delavcem, ki delujejo na področju zasvojenosti (z alkoholom), prostovoljcem, novinarjem in zainteresirani javnosti, ki bi želeli spoznati, kakšne oblike pomoči trenutno delujejo pri nas in kam se lahko obrnejo po pomoč pri težavah z alkoholom. Udeležilo se ga je 93 posameznikov.

Več informacij: Andreja Verovšek, [email protected] in 040 464 340.