Nagradni literarni natečaj 2021: Moja poteza

Slovenska karitas vabi vse učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola.

Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Tema natečaja

Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o življenju brez alkohola v naši družbi, o tem, kaj so odločitve in kako spreminjajo naša življenja, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra, katere so še druge dobre poteze v življenju, kje so nevarnosti in prelomnice, da lahko zapadeš v težave zaradi alkohola, kateri so pomembni mejniki, kjer je dobro reči ne alkoholu in kateri so varovalni dejavniki (prijatelji, družina, domača žival, šport, narava, hobiji …)

Zanima nas na čem temeljijo dobre / slabe življenjske poteze in kako nas varujejo pred slabimi dogodki, razvadami in zasvojenostmi z alkoholom. Bi morda znali opisati podobnost med življenjem in igro šaha?

Namen natečaja

Mlade želimo spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

Ocenjevanje literarnih del

Strokovna 4-članska komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo skupaj s soglasjem starša/skrbnika o sodelovanju na literarnem natečaju do 2. 4. 2021 prispeli na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Moja poteza« ali na e-naslov: [email protected]. Prosimo, da v sporočilu navedete ime, priimek, razred in e-naslov avtorja ter ime, priimek in e-naslov mentorja.

Kriteriji so: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost preventivnega materiala. Podrobneje v Pravilih.

Razglasitev najboljših del bo objavljena na spletni strani, nagrajeni pa bodo o nagradi pisno obveščeni do 7. 5. 2021. Najboljši bodo povabljeni na slavnostno razglasitev, ki bo v mesecu maju.

Nagrade

Najboljši prispevki bodo nagrajeni s simboličnimi nagradami, zmagovalni trije bodo prejeli družabno igro šah.

Več informacij, pravila in soglasja

Za morebitna vprašanja se obrnite na [email protected] ali pokličite na 01 300 59 60.

Foto: iz stripa Lee Lipovscek, 2020