Nagradni literarni natečaj 2023: Beseda zdravi.

»[…]Res hočeš začutiti kdo sem?« Prime me za vrat in me z obrazom obrne pred svojega. Krvave oči ima in napete obrvi, ki jih stiska jeza. »10 let sem bil star, ko je začel piti. 10 let sem bil star, ko sem se bal zaspati… […]« Izsek iz zgodbe, ki je zmagala na Literarnem natečaju akcije 40 dni brez alkohola, »Beseda zdravi« 2023.

Slovenska karitas je v sodelovanju z Javno agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že sedmo leto zapored pripravila nagradni literarni natečaj pod naslovom »Beseda zdravi«.  

Natečaj je potekal od 22. februarja do 31. marca 2023. Slavnostna podelitev nagrad najboljšim 15-im avtorjem literarnih prispevkov je potekala v ponedeljek, 15. 5. 2023. Spletnega dogodka so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in predstavniki organizatorjev natečaja.

K sodelovanju pri literarnem natečaju so bili povabljeni učenci od 6. do 9. razreda vseh osnovnih šol in dijaki vseh srednjih šol,  da svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. V ocenjevanje in nagradni izbor so lahko poslali pesem, zgodbo, esej, strip ali svoje razmišljanje v slikovni obliki.

V sklopu literarnega natečaja je bilo prejetih 167 literarnih del iz 56 različnih šol, ki jih je pregledala 5-članska komisija na podlagi kriterijev: vsebina, izvirnost ideje, dovršenost izdelka, leposlovje, primernost in učinkovitost preventivnega sporočila ter jih ocenila.  Nagradili so 15 najboljših literarnih del.

»Zelo nas je ganila globina razmišljanja prispelih literarnih del, ki so na trenutke kar pretresljivi. Posebej  izpostavljamo štiri najboljša literarna dela, ki so  lahko v poduk in resno vabilo k bolj odgovornemu odnosu do rabe alkohola,« je po podelitvi nagrad najboljšim natečajnikom in mentorjem povedala Jana Flajs, vodja natečaja in članica komisije. (Op. preberete jih lahko na koncu sporočila).

Glavni namen organizatorjev, ki si želijo literarni natečaj še ponoviti, je spodbuditi mlade, da bi več razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Predlagajo, da večkrat izberemo ustvarjalna doživetja z družino, druženje s prijatelji, športno aktivnost, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev ter pogumno alkoholu rečemo NE.

Rezultatih najboljših literarnih prispevkov

Od 1. do 4. mesta:

 • Veronika Batagelj – Skozi moje oči, Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška,       
  1. letnik, Mentorica: Martina Slankovič
 • Tanja Merčnik – Prisluhni in zaupaj, OŠ Lenart v Slovenskih goricah, 9. razred
  Mentorica: Nadja Ferk Rodeš
 • Evelina Kerec – Beseda zdravi, OŠ Martina Konšaka
 • Ana Poljanšek – Le en večer, Gimnazija Kranj, 1. letnik
  Mentorica: Barbara Lenaršič

Od 5. do 10. mesta

 • Tara Raišić – Beseda zdravi, OŠ Šmarje – Sap, 8. razred  
  Mentorica: Barbara Struna
 • Nika Štolfa – Klara, OŠ Šmarje pri Kopru, 9. razred
  Mentorica: Irena Kavrečič Holcman
 • Ema Por – Brez alkohola, OŠ Vide Pregarc, 9. razred
  Mentorica: Katarina Šulin Žabota
 • Luka Brečko – Francelj, OŠ Martina Konšaka, 6. razred
  Mentorica: Andreja Černe Novak

Od 11. do 15. mesta

 • Ana Katarina Napast – Alkohol spregovori, OŠ Rače, 9. razred
  Mentorica: Sabina Ozmec
 • Sara Štarman – Uvidi resnico, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, 3. letnik           
  Mentorica: Brigita Štumpf Sovič
 • Žana Treven – Visoka cena, OŠ Rovte, 9. razred         
  Mentorica: Ljudmila Treven
 • Tijan Sedonja – Beseda zdravi, OŠ Bakovci, 8. razred
  Mentorica: Matejka Pavličič Pukšič

Z natečajem smo vabili in spodbujali učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol in vse dijake srednjih šol k nagradnem literarnem natečaju, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelovali so lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Tema natečaja je bilo razmišljanje mladostnikov o družbi brez alkohola in o tem, kako lahko življenje brez njega vpliva naša življenja. Želeli smo spoznati njihove:

 • vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitja alkohola pri njih osebno ali v njihovi družini, med sošolci in prijatelji,
 • razloge, zakaj menijo, da ni dobro piti alkoholnih pijač,
 • utemeljitve, katere so pozitivne posledice odpovedi alkoholu,
 • razloge, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra,
 • pomisleke in predstavitev negativnih posledic pitja alkohola.

Mlade smo želeli spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

Nagrade

Najboljši prispevki bodo nagrajeni. Najboljših deset avtorjev bo prejelo različne vstopnice ter praktične nagrade. Nagrajenci bodo lahko uživali v družbi prijatelja ali družinskega člana.

Naslovna fotografija je delo avtorja Blaža Zelenika, učenca 8. b iz OŠ Olge Meglič.