Nagradni literarni natečaj »Za odgovoren odnos do alkohola«

podelitev natečaj nagrade 2018

V povezavi s preventivno akcijo 40 dni brez alkohola Slovenska karitas vabi vse učence zadnje triade slovenskih osnovnih šol in dijake srednjih šol, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k spreminjanju odnosa do alkohola.

Učenci in dijaki lahko sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ, STRIP …

Teme nagradnega natečaja

Tema izdelkov je razmišljanje mladostnikov o tem, kaj je odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač doma, na cesti in v družbi.

  • Kako se veseliti in preživljati prosti čas brez alkohola?
  • Kje so meje naše svobode, da z njo ne ogrožamo drugih in sebe.
  • Kaj je samospoštovanje in kaj je smešenje samega sebe?
  • Kaj je zmerno pitje?
  • Kaj je neodgovorno pitje alkoholnih pijač pri delu z napravami, stroji, pri športu in drugih aktivnostih, ki zahtevajo popolno zbranost?
  • Kako bi lahko preprečili, da zaradi čezmernega in škodljivega pitja alkohola ne bi nastajalo toliko trpljenja doma, na cesti in pri zdravju?
  • Kako srbeti za svoje zdravje danes, da ne bo škode v prihodnosti?

Kako sodelujete

Z natečajem želimo spodbuditi mlade, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo ne.

Sodelujejo lahko učenci zadnje triade osnovne šole in dijaki srednjih šol.

Svoja dela pošljete na: Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Za odgovoren odnos do alkohola« ali na e-naslov: [email protected].
Prosimo, da v sporočilu navedete ime in priimek ter naslov avtorja.
Ne pozabite priložiti tudi Obrazec za soglasje staršev o sodelovanju.

Pravila sodelovanja

Izbor in podelitev nagrad

Strokovna komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo skupaj s soglasjem starša/skrbnika o sodelovanju na literarnem natečaju prispeli do 27. 4. 2019 do 24. ure.

Najboljša literarna dela bomo nagradili.

Deset nagrajencev bo prejelo različne vstopnice, med njimi za obisk Živalskega vrta v Ljubljani, pustolovskih parkov Bovec in Betnava, za kopanje v Termah Ptuj, Termah Čatež, Termah 3000 in Termah Olimja ter poskočno zabavo v Woop (trampolini) ter praktične nagrade. Uživali bodo lahko v družbi prijatelja ali družinskega člana. > (opens in a new tab)”>Več o nagradah in natečaju >>