Odgovorno in manj tvegano preko celega leta 2024

Na fotografiji od leve: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., moderatorka foruma Zasvojenost in pomoč na Med.Over.Net, dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine, Peter Tomažič, generalni tajnik slovenske karitas in Monika Avsenik, ambasadorka akcije in slovenska pevka

Hvala za sodelovanje v akciji 40 dni brez alkohola 2024

Z letošnjo vodilno mislijo »Vir vesela in povezanosti« zaključujemo letošnjo preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, s katero smo spodbujali k iskanju talentov in darov, ki nas povezujejo med seboj in so dobra izbira namesto alkohola.

»Živimo v družbi, ki misli, da mora biti ves čas vzhičena, obdana s srečo, da moraš ves čas delati tisto, ki te veseli in imaš rad. Pomembno je zavedanje, da ni vse dobro ampak, da znaš sprejet vzpone in padce, hkrati da znaš živeti v majhnih stvareh. Si obdan z ljudi, ki jih imaš rad. Ko si na dnu si zmožen sprejeti ljubezen in ne takrat, ko si izpraznjen, osamljen, sam poseči po alkoholu in drogah,« nas spodbuja dr. Tina Bregant.

Ob zaključku akcije organizatorji pozivajo k odgovornemu odnosu in manj tveganem pitju alkoholom. Zmerno pitje alkohola ali celo popolna odpoved, ki je v vsakem primeru nujna v času nosečnosti in dojenja, kadar smo udeleženci v prometu in pri delu, naj bo praksa skozi celotno leto.

Karitas z materialno pomočjo pomaga več kot 40.000 gospodinjstvom, od tega se več kot 10.000 gospodinjstev sooča z resnimi težavami zaradi alkohola. Materialne in duševne stiske se ob tem samo še poglabljajo. Na Karitas prihajajo svojci, ki jih nudijo opolnomočenje in strokovna svetovanja.

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod naslovom »Vir veselja in povezanosti«. Začela se je 14. februarja 2024 in zaključila v soboto, 30. marca 2024. Z letošnjo vodilno mislijo so organizatorji želeli poudariti, da namesto alkohola ljudje najdejo veselje, talente, darove in povezanost v odnosu z drugimi. V družinah, kjer je prisoten alkohol, organizatorji spodbujajo, da svojci ne čakajo in čim prej poiščejo pomoč. Naslovi organizacij so objavljeni na spletni strani brezalkohola.si.

Poleg organizatorjev Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net, so pri akciji sodelovali tudi Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP in Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in letos kot gost akcije Strojni krožki Slovenije.

Zaključek letošnje akcije je bil obeležen z okroglo mizo z naslovom VIR VESELJA IN POVEZANOSTI – VZGAJAM Z ZGLEDOM, ki je 27. 3. 2024 potekala v Knjižnici Bežigrad.

Dogodku se je kot ambasadorka akcije pridružila tudi Monika Avsenik, slovenska pevka, ki je ob zaključku akcije delila svoje vtise ter spodbudila zgled odraslih.

Monika Avsenik, pevka: »Ko si z ljudmi, ki te osrečujejo ali ko počneš, kar te veseli, te to odvrača od tega, da bi sploh posegel po alkoholu. Sama zagotovo najdem veselje v glasbi in petju. To me osrečuje in nahrani. Ko najdeš vir veselja v sebi, je zagotovo lažje, lažje prideš čez dan, obveznosti in skrbi. Vabim ljudi, ki tega še niso našli, da še naprej iščejo to, kaj jih izpolnjuje.«

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc del, je predstavila težave, ki jih ljudje anonimno zapišejo na forumu in spletni strani brezalkohla.si.: »V družini, kjer je oče alkoholik, mama trpi, otrok pa ostaja sam. Je tih, miren, zaprt vase in išče ravnovesje med dvema staršema, ki imata težave. Pogosto se sprašuje, kaj je on narobe storil in če je slučajno on kriv. To je breme, ki da otrok težko nosi. Posledice so vidne tudi v času odraslosti. Zato imajo otroci, kjer ob praznovanjih nazdravljajo z vodo, dobro popotnico, da bodo zdravo nazdravljali tudi s prijatelji in znanci ter kasneje, ko bodo imeli svoje družine.«

Dr. Tina Bregant, dr. med., spec. pediatrije, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine je pojasnila, zakaj je pitje alkohola v mladosti tako škodljivo in kaj se dogaja, ko ga pijemo: »Alkohol je močna, potentna molekula, hkrati pa tako majhna, da prehaja povsod. Skoz membrano iz prebavnega sistema vstopi v kri in iz krvi do možganov, do živčnih celic in nevronov. Ne prehaja samo do likvorja, pač pa prehaja tudi pri nosečnici čez placento in dostopa do nerojenega otroka. Podobno v času dojenja prehaja v mlečne žleze. Že manjše količine alkohola, ko je na primer kozarec piva, delujejo škodljivo. Zato je tako pomembno, da mama v nosečnosti in času dojenja ne pije alkohola. Tako bo obvarovala otroka in njegov živčni sistem, ki se razvija dolgo in ima kritična obdobja, v katerih lahko pride do razvojnih zaostankov in spremembe videza otroka.« Dodala je, zakaj pri mladih dekletih tako hitro pride do zastrupitve z alkoholom: »Zaradi nizke telesne teže, majhna mišična masa, mladega organizma, ne vajenost alkohola.«  In nadaljevala: »Mlade bi spodbudila, da ne stigmatizirajo nekoga, ki se je napil. Zelo je pomembno, da opit mladostnih ne ostane sam. Tisti, ki ne pije, naj bo z njim in pokliče odraslo osebo.«

Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo povzroča pretirano uživanje alkohola v naših družinah, prometu in zdravju, ne pojenjajo s koncem akcije. Nasprotno, spodbujajo nas k sprejemanju zmernosti in odgovornega odnosa do pitja alkohola, ne glede na okoliščine – doma, na cesti, v službi in v družbi – prav vsak dan v letu.

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola se zahvaljujejo vsem, ki so se tudi letos odzvali povabilu in sodelovali v preventivni akciji. Še posebej zahvala vsem tistim, ki so se tudi 40 dni odpovedali alkoholu zaradi solidarnosti z vsemi, ki se srečujejo s trpljenjem zaradi alkohola.

Velika zahvala za odmevnost akcije gre 25 radijskim, 14 televizijskim postajam, 14 časopisnim hišam in 18 večjim spletnim portalom, ki so akcijo podprli z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o tveganjih pri pitju alkohola.

V sklopu akcije so na spletni strani http://brezalkohola.si/mnenja-sodelujocih prejeli vrsto odzivov in povratnih. Eden od vtisov: »Letos bom sodeloval tretje leto zapored. Začel sem leta 2022 in moram povedati, da komaj čakam na začetek akcije. V času abstinence namreč res ne popijem niti kaplje alkohola in takrat se počutim izvrstno! Gremo!«

Poleg aktivnosti v medijih in družbenih omrežjih, je v času akcije potekalo romanje na Brezje in na Sveto Goro, ki se jih je udeležilo 600 svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno.

Kontaktne osebe organizatorjev za vprašanja medijev:
Slovenska Karitas, Mojca Kepic, tel. 01/300–59–60/69, e-naslov: [email protected]
Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]

Video posnetek okrogle mize:

Audio posnetek okrogle mize: https://drive.google.com/file/d/1COAU0Q1xyzAXsSH0B2noDaVFc93j4EH_/view?usp=sharing