Otroci alkoholikov, skrbni varuhi družinske skrivnosti – vabilo

“Alkoholizem v družinah je slovenski »slon v prostoru«. Je problematika za katero vsi vemo, pa vendar nas vse spravlja v zadrego in se o njej ne pogovarjamo. Ravno to družinam, ki trpijo zaradi alkoholizma, otežuje, da bi o bolezni lahko spregovorile, ter se z njenimi posledicami ustrezno soočile”, opozarjajo predstavniki organizacij NACOA Slovenije, Društva za pomoč otrokom alkoholikov, Društva Žarek upanja in Zveze klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije – podporniki družinskih članov alkoholikov.

Družine, ki trpijo zaradi alkoholizma, želijo spodbuditi, da prelomijo s tišino, presežejo meje, ki so si jih postavili in spregovorijo, ter poiščejo pomoč zase. Otrokom alkoholikov sporočamo, da spregovoriti o težavah ne pomeni nelojalnosti družini, temveč pripomore k temu, da se počutijo bolje in v svoji stiski manj osamljene.

Otroci alkoholikov, skrbni varuhi družinske skrivnosti

Med 12. in 18. 2. 2023 bo v sklopu mednarodnega tedna otrok alkoholikov potekala kampanja ozaveščanja o problematiki družinskega alkoholizma. Osrednji dogodek bo okrogla miza z naslovom: Otroci alkoholikov, skrbni varuhi družinske skrivnosti, v okviru katere bodo spodbudili javno razpravo o problematiki alkoholizma.

Okrogla miza bo potekala 15. 2. 2023 ob 13.30 v Ljubljani, v prostorih Edvard (Igriška 5). Namenjena bo strokovni in zainteresirani javnosti. Na okrogli mizi bodo sodelovali: Nataša Sorko (Društvo Žarek upanja), Mijo Levačič (izkušnja alkoholizma), Karmen Henigsman (NIJZ), dr. Nada Trtnik (zakonska in družinska terapevtka) in Damijan Janžekovič (odrasli otrok alkoholika). Okroglo mizo bo povezovala Natalija Gorščak, avtorica dokumentarnega filma Otroci alkoholikov.

Dokler ne odstranimo stigme, bo alkoholizem ostal skrito trpljenje v družinah.

Če kot družba ne govorimo o problematiki alkoholizma in njegovi razsežnosti, se v družinah razvije občutek izoliranosti,” je jasno sporočilo strokovnjakov.

Družine, ki trpijo zaradi alkoholizma, se v svoji stiski počutijo same. Največje žrtve tovrstnega »molka« so otroci, ki imajo občutek, da so v tej situaciji sami. Otrok alkoholika živi z nenapisanimi pravili: »ne govori, ne zaupaj, ne čuti«. Iz lojalnosti do družine ter strahu pred posledicami za družino, svoje stiske ne zaupa nikomur.

Mednarodna raziskava kaže, da je kar 70 odstotkov odraslih otrok alkoholikov prepričanih, da je v obdobju odraščanja uspešno prikrivalo staršev alkoholizem pred okolico.

Alkoholizem je družinska skrivnost, ki potiska otroke alkoholikov in družinske člane v izolacijo, ter jim vzbuja občutke krivde in sramu. Žalosten podatek je, da z alkoholom zaznamovana vsaka 4. slovenska družina.

Preberite tudi: Presenetilo vas bo, pri katerih letih otrok prepozna, ali ste trezni ali ne

“Želim si, da bi vsaj ena oseba videla, da je bilo za zaprtimi vrati našega doma drugačno življenje, kot so ga videli ostali.”

zapis odrasle hčere alkoholika

Kam po pomoč po prestali izkušnji alkoholizma v družini

V Sloveniji deluje več organizacij, ki nudijo podporo otrokom, ki prihajajo iz družin alkoholikov.

Organizacije NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov je podporna organizacija za otroke zaznamovane s starševskim alkoholizmom vseh starosti. Prizadeva si za detabuizacijo otrok alkoholikov v javnosti in jim nuditi prostor za podporo in dostop do informacij. Več informacij najdete na www.nacoa.si ali kontaktnih naslovih: [email protected] / telefon: 051 323 547.

Društvo Žarek upanja je organizacija, ki nudi celostno psihosocialno obravnavo odvisnih od alkohola in drugih zasvojenosti in njihovih družin. Več in informacij najdete na: www.zarekupanja.net ali kontaktnih naslovih: [email protected] / telefon: 041 732 381.

Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije je krovna organizacija skupin zdravljenih alkoholikov in izvaja različne preventivne dejavnosti. Več informacij najdete na: www.zveza-kza-slovenija.si.

Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, interneta in bi želeli ostati anonimni? Posvetujte se s strokovnjaki na forumu Zasvojenost in pomoč.

Naredite osebnostni test tveganja za najbolj tvegane socialno – psihološke težave: https://esos.gre.si

* Pobudnik mednarodnega tedna otrok alkoholikov, v sklopu katerega bo potekalo ozaveščanje o problematiki alkoholizma v družinah tudi v Sloveniji, je mednarodna mreža organizacij NACOA – National Association for Children of Alcoholics. Kampanje ozaveščanja bodo potekale tudi v Veliki Britaniji, ZDA, Nemčiji, Indiji, Koreji, Švici, na Irskem ter Švedskem.

NOVO!
Začenja nova online podporna skupina za odrasle otroke alkoholikov. Je zaprte narave, delali bodo po priročniku, ki bo vodil preko raziskovanja svoje zgodbe, premika v svoje občutke, povezovanja preteklosti s sedanjostjo, ozaveščanja in soočenja s ponotranjenimi, prepričanji in vzorci, učenja novih veščin in nove zgodbe. Več informaciji: [email protected].