Utrinki iz tiskovne konference 2010

Namen in potek letošnje akcije so na današnji tiskovni konferenci predstavili generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, mag. Bojan Žlender s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste ter Andreja Verovšek z Zavoda Med.Over.Net.

Generalni tajnik Slovenske Karitas, Imre Jerebic je uvodoma spregovori o duhu in namenu akcije 40 dni brez alkohola. Novost v letošnjem letu je merilec škodljivosti pitja alkoholnih pijač, ki bo poleg zgibanke in solzic pospremil akcijo 40 dnevne odpovedi alkoholu v znamenju solidarnosti. Prav tako je opozoril, da so otroci največje žrtve razmer, ki nastanejo kot posledica alkohola. Letos bodo otroci pri verouku v dar dobili solzico, ki ponazarja mozaik upanja.

Mag. Bojan Žlender s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste je prisotnim predstavil delovanje merilca in kako lahko z njegovo pomočjo ocenimo naše stanje po zaužitju določene količine alkohola. Akcija 40 dni brez alkohola je tako priložnost, da preizkusimo sebe in svojo doslednost, pri udejanjanju odločitev. Naj bo rdeča luč spomin na včeraj in naj se čim pogosteje na merilcu prikaže zelena, kot luč, upanja za jutri.

Prof. prim. dr. Marko Kolšek, dr. med, s Katedre za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani je spregovoril o dolgotrajnem procesu zdravljenja odvisnosti od alkohola in kakšna so občutja družine, ki spremljajo proces odvajanja od alkohola. Opozoril je tudi na pomen pravočasnega iskanja pomoči in organizacije, ki le to nudijo. Med drugim je poudaril pomen, ki ga ima pomoč, ki jo lahko nudimo kot prijatelji, sodelavci in sorodniki osebam, ki imajo težave z alkoholom. Pojasnil je, da so osebe, ki imajo težave z alkoholom bolniki, ki potrebujejo pomoč in ne sodbe. Marsikdo si zaradi strahu pred obsodbo ne želi priznati, da potrebuje pomoč in da si želi drugačnega življenja, ter si je posledično ne upa poiskati.

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net pa je podrobneje predstavila delovanje in zamisel spletnega foruma Alkohol, ki ga je lani obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev. Na forumu so zapisane misli, izpovedi in zgodbe ljudi, ki so posredno ali neposredno ujeti v primež alkohola. Ljudem, ki potrebujejo strokovno mnenje ali nasvet pa na pomoč preko foruma priskoči tudi doktor Kolšek. Letos smo k akciji povabili župane, katerih misli v podporo so objavljene na spletni strani https://www.brezalkohola.si/, ki je letos zaživela tudi v novi podobi, so bile besede, s katerimi je Andreja Verovšek pospremila začetek akcije.

Gostje na novinarski konferenci so bili tudi dramski igralec MGL Gregor Čušin, zaporniški duhovnik Robert Friškovec in Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna Pot ter gospod Elvis Herbaj iz Celjske multidisciplinarne skupine, ki se je letos odločila za sodelovanje v tej akciji.

Dramski igralec MGL Gregor Čušin je odigral življenjsko situacijo oseb, ki so tako posredno, kakor tudi neposredno povezane z alkoholom. Opozoril je na pomen, ki jo ima pomoč in na željo, ki mora dozoreti v posamezniku, da jo le ta tudi poišče. Izpostavil je tudi pripravljenost, ki jo mora imeti tako posameznik, kakor tudi družba, da nudi pomoč osebam, ki so se znašle v vrtincu alkohola.

Novinarski konferenci se je pridružil tudi Franci Hočevar, svetovalec v kabinetu predsednika države Danila Turka. Izpostavil je težo, ki jo ima alkohol v današnji družbi in med drugim opozoril na podcenjenost posledic, ki jim botruje alkohol. Vzporedno z rekordom, ki ga vsako leto postavi ples četvork, v zatišju raste tudi količina popitega alkohola. Pomembno bi bilo, če bi se v času sprejemov odpovedali pitju alkohola in tako naredili nekaj v smeri izboljšav.

Na novinarski konferenci je pomembno sporočilo oddal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec, ki je med drugim opozoril na vlogo, ki jo imajo izgovori, kot so: »rabim nekaj, da bom dobre volje«, pri osmišljanju pitja alkohola. V sebi nosimo namreč stvari, ki nas priklepajo, ki nas usmerjajo k tlom in nam zapirajo pot ter onemogočajo rast. Ena izmed takšnih stvari je alkohol. Opozoril je, da imamo v življenju lahko tudi drugačno veselje.

Sporočilo, ki ga je na novinarski konferenci posredoval Elvis Herbaj iz Celjske multidisciplinarne skupine je bilo opozorilo, da alkoholiki so bolniki, vendar kot takšni, ne smejo za volan. Poudaril je, da je alkohol v današnji družbi resen problem in zatiskanje oči ne pomaga nikomur. Apeliral je na sodelovanje v akciji in na njeno razširitev čez celo leto.

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna Pot je prisotne nagovoril o pomenu, ki jih ima vsakdan pri udejanjanju odločitve o odpovedi pitju alkohola. Opozoril je na stisko, težave in čas, ki ga potrebujejo žrtve prometnih nesreč, da okrevajo in si opomorejo po tragediji.

Akciji 40 dni brez alkohola so se vsako leto pridružile številne javne osebnosti, ki so s svojimi besedami v obliki sporočil oddanimi na spletni strani https://www.brezalkohola.si/ izrazile solidarnost z vsemi, ki posredno ali neposredno trpijo zaradi posledic alkohola.

Več o tiskovni konferenci na: http://galerija.over.net/main.php/v/mon/brezalkohola_2010/

 

Utrinki iz tiskovne konference – video

http://vimeo.com/moogaloop.swf?clip_id=9516109&server=vimeo.c