Kaj morate vedeti, če ne želite imeti težav zaradi vožnje pod vplivom alkohola

V naslednjem prispevku lahko ugotovite kakšen je vaš odnos do alkohola in kaj morate vedeti, preden vinjeni sedete za volan.

Nujno je, da si razjasnite, kakšen je vaš odnos do alkohola. Vedeti morate, ali pijete na škodljiv način ali gre pri vas morda že za bolezen odvisnosti.

Ker ste vozili pod vplivom alkohola in s tem kršili zakon, je vaš način pitja zagotovo škodljiv.

Kaj storiti kot voznik, ki je kršil dovoljeno mejo alkohola

Škodljivo pitje morate zmanjšati na pitje, ki prinaša minimalno tveganje za razvoj posledic. Poiščite si strokovne informacije glede še varnih količin alkohola, ki jih lahko spijete (npr. na spletni strani Sporočilo v steklenici). Nasvet za to vrsto pitja alkoholnih pijač za vas ne velja, če ste od alkohola odvisni, zelo previdni morajo biti tudi ljudje, ki imajo v sorodstvu osebo, ki je odvisna od alkohola.

Če nameravate voziti avtomobil, morate vedeti:

 1. Posledic zagotovo ne bo, če se boste odločili, da kadar vozite, sploh ne pijete alkohola.
 2. Koncentracija alkohola v krvi je odvisna od količine zaužitega alkohola, različne alkoholne pijače vsebujejo različne koncentracije. Preverite, koliko alkohola vsebuje pijača, ki jo spijete!
 3. Za odstranitev alkohola iz telesa vaše telo potrebuje čas, sposobno je odstraniti le približno 0,1 promile alkohola na uro.
 4. Če ste bili zvečer opiti (napihali bi npr. 1,5 promila), naslednje jutro (po osmih urah) še ne boste trezni.
 5. Pitje kave, tuširanje z mrzlo vodo, telesna aktivnost NE znižajo koncentracije alkohola v krvi. Pomemben je le ČAS.
 6. Človek sam zase ne zmore oceniti stopnje alkoholiziranosti. Pod vplivom alkohola voznik precenjuje svoje sposobnosti.
 7. Če ste opiti in morate domov, pokličite taksi. Stroški prevoza s taksijem so zagotovo neprimerljivi z možnimi posledicami prometne nesreče.

Pri koncentraciji alkohola 1,5 promile je verjetnost za prometno nesrečo s smrtnim izidom 150 krat večja, kot če ste trezni.

Kdaj potrebujete pomoč?

Če po preteku pridržanja do streznitve opazite, da ste nemirni, potni, se vam tresejo roke ali celo telo, vam je slabo, so to verjetno abstinenčni znaki. Najslabša možnost je, da jih umirite s ponovnim pitjem alkohola. Obiščite raje osebnega zdravnika, da vam bo pomagal.

Tudi če se abstinenčni znaki pri vas še ne pojavljajo, to ne izključuje bolezni odvisnosti.

“Ali sem alkoholik” lahko preverite s 4 preprostimi vprašanji

Odgovorite si na štiri zastavljena vprašanja(vprašalnik CAGE):

 1. Ali se vam je kdaj zdelo, da bi morali zmanjšati pitje?
 2. Ali so vas drugi ljudje (npr. starši, žena,prijatelji, sodelavci) kdaj opozorili, da bi morali zmanjšati pitje?
 3. Ali ste imeli kdaj občutek krivde zaradi pitja?
 4. Ali ste morali kdaj že zjutraj popiti nekaj alkoholnega, da ste se umirili ali pregnali mačka?

Če ste vsaj na eno vprašanje odgovorili pritrdilno, je verjetno vaše pitje problematično. Več kot je pritrdilnih odgovorov, večja je verjetnost, da gre pri vas za bolezen odvisnosti.

Ker je odvisnost BOLEZEN in ne grda razvada ali značajska slabost, vam svetujemo, da si poiščete pomoč. Obrnete se lahko na osebnega zdravnika, klub Anonimnih alkoholikov, psihologa ali psihiatra.

Avtorica teksta: Barbara Fidler, dr. med. psihiatrije, Psihiatrična bolnišnica Vojnik, oktober 2009