Življenje brez alkohola je pogoj za pristne odnose

Jasno je, da človek za svoj razvoj oz. izgradnjo, potrebuje povezanost z drugimi ljudmi, pravi Mateja Debeljak, strokovna vodja programov Društva “UP”. Vabi nas na potovanje in razvoj svoje misli zakaj je tako.

Že od majhnega mi je življenje popotovanje. Popotovanje od danes do jutri, iz ure v uro, iz kraja v kraj, (četudi samo kilometer narazen), iz počutja v počutje, od človeka do človeka, še kaj bi se našlo,… Iz enega letnega časa v drugega, pa popotovanje skozi knjigo… Na vseh teh potovanjih si pridobivam izkušnje in znanje, iz tega, kar so izkusili – spoznali drugi, iz mnenj strokovnjakov in z opazovanjem, tako sebe kot drugih.

Pred kratkim sem na enem od mojih potovanj naletela na knjigo Daniela J. Siegela z naslovom »The Developing Mind« (v prevodu Razvijajoč se um). Navdušila me je, čeprav ( še) ne razumem vsega, za večje razumevanje potrebujem še več potovanj skozi knjigo in odnose. Jasno pa sem razumela, da človek za svoj razvoj oz. izgradnjo, potrebuje povezanost z drugimi ljudmi.

Odnosi in možgani oblikujejo um in um oblikuje odnose in možgane. Vsi trije: um, možgani in odnosi so med seboj prepleteni in potrebujejo drug drugega za svoj obstoj.

»O.K., zato tako rada potujem po svetu odnosov, spoznavam ljudi in se z njimi povezujem na način iskrenega zanimanja.« je odzvalo v meni. Torej ni res, v kar nas poskuša prepričati sodobni trend: »Samozadosten si, vse zmoreš sam, ne potrebuješ drugih.« Ampak, potrebujemo pristno povezanost: jaz se predam tebi in ti meni, skupaj oblikujeva izkušnjo varnosti, povezanosti, bližine in najini možgani (bolje) delujejo in midva se počutiva dobro v vlogi človeškega bitja.

Mogoče ti še nisi na svojem potovanju prišel do tega znanja, mogoče mu ne verjameš, mogoče se ne želiš izpostaviti, mogoče bežiš pred svojo ranljivostjo,… In mogoče si nekje dobil izkušnjo, priporočilo, da steklenica vina/piva/… nadomesti pogovor, reši težavo, priskrbi varnost.

Namesto v vzpostavitev odnosa, ki zahteva trud, se obrneš k steklenici, ki je vedno na razpolago, te vedno pričaka pripravljenega na takega kot si, brez usklajevanja, razlaganja, kaj potrebuješ, da ti takojšnjo odrešitev.

Na tem mestu se nahaja past za pot v zasvojenost

Alkohol, tako kot vsaka droga, spremeni delovanje možganov. Pod njegovim vplivom odideš v drug svet, svet, ki obstaja v tvoji glavi in ima druga pravila.

Če ti tvoji bližnji želijo slediti, morajo slediti alkoholu in tako bo le on vodil vse. Odpovedati se morajo svojim pristnim potrebam in sebe žrtvovati alkoholu in njegovi potrebi po kontroli. Dobrine, ki jih bodo dobili od njega: pozabe bolečine, dobro počutje brez truda, odklop,… pa bodo imele vedno višjo ceno. In potem ne bo potrebno več potovanj od tebe do drugih, ne več raziskovanj. Z alkoholom bo povsod enako. Ne bo se več potrebno truditi z odnosi in bližino, ki lahko boli. Četudi bomo v družbi, bomo v svojem svetu, nepovezani.

Sistem odnosi-um-možgani se bo spremenil v sistem alkohol-um-možgani. Si res želiš to?!

Zapisala: Mateja Debeljak, univ. dipl. soc. del., strokovna vodja programov, »UP« Društvo za pomoč zasvojencem in njihovim svojcem Slovenije

Bi radi bili dober zgled svojim otrokom? Preverite kako in zakaj na spletni strani ZMERNO. ODGOVORNO. OPOLNOMOČENO. Z 0.0.