Znani Slovenci in javne osebe o akciji

Akcijo podpirajo:

  • Miha Deželak, priljubljen radijski voditelj
  • Andrej Brglez, eden večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktor varne vožnje
  • Nina Osenar, znana televizijska voditeljica in zagovornica zdravega načina življenja
  • Boštjan Klun, radijski voditelj
  • Tomaž Kaučič, eden največjih slovenskih kuharjev, cenjen tudi v mednarodnem okolju
  • Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka in svetovalka
  • David Urankar, televizijski voditelj oddaje Dobro jutro in avtomobilist

Akcijo so v 2012 podprli:

Jakov Fak
»Vse odpovedi, ki jih športnik naredi so pač nujne zaradi boljših rezultatov, in če si jasno postavimo cilje v svojem življenju, potem si nobene stvari ni težko odpovedat.«

Marjana Grčman
»V dobri družbi, z dobrim športom mislim, da se da kompenzirat marsikaj.«

Robi Friškovec
»Ko se nekdo odloči, da ne bo pil alkohola se mi zdi pomembno, da v tisti  izpraznjen prostor da nekaj drugega, kar ga napolnjuje.«

Adi Smolar
»V življenju sem zaposlen s stvarmi, ki jih rad počnem, tako da nikoli ne potrebujem tovrstne »sprostitve.«

Lučka Kajfež Bogataj
»Dan je poln vsega, začne se zgodaj, konča se pozno, če hočeš bit zbran, alkohola enostavno ne potrebuješ.«

Japec Jakopin
»Nisem strokovnjak za alkoholizem, ampak zdi se mi, da spada alkoholizem v območje neke malodušnosti.«

Letos so akcijo podprle nekatere slovenske občine

Tudi letos smo se obrnili na vse slovenske občine in jih povabili k akciji 40 dni brez alkohola. Svojo podporo izražajo z  objavo povabila občanom in občankam k preventivni akciji na svoji spletni strani in/ali v tiskanih edicijah občine.

ApačeBeltinci, Celje, Cerkvenjak, Dobrepolje, Dobrna, Kobarid, Kuzma, Litija, Loška dolina, Maribor, Mežica, Mislinja, Piran, Pivka, Prevalje, Ravne na Koroškem, Rečica ob Savinji, Renče – Vogrsko, Slovenske Konjice, Šempeter – Vrtojba, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trnovska vas, Trzin, Velenje, Vodice, Zavrč, Železniki, Žetale, Žirovnica,

 

V letu 2010 so se akciji pridružili župani in županje slovenskih občin

V letošnjem letu smo k sodelovanju povabili vseh 210 županov in županj slovenskih občin. Povabilu so se z osebno odločitvijo in zapisano mislijo pridružili:

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana

Razlogi za prekomerno uživanje alkohola so lahko zelo različni – od težkih osebnih situacij in življenjskih stisk do bahaštva ali preproste nepremišljenosti. Ne glede na vzrok, pa je zloraba alkohola nevarna za posameznika in družbo. O žalostnih in tragičnih zgodbah, ki jim je botroval alkohol, beremo in poslušamo dan za dnem.

Takrat, ko se zgodi, je največkrat že prepozno. Zato moramo ljudje za svoje odločitve in dejanja prevzeti odgovornost in se zavedati možnih posledic, ki lahko za zmeraj spremenijo naša življenja in življenja drugih, bodisi družinskih članov, prijateljev ali popolnih neznancev. Da bi bilo takšnih žalostnih zgodb čim manj, je pomembno tudi preventivno delovanje, opozarjanje in osveščanje, zato akcijo 40 dni brez alkohola pozdravljam in želim, da bi prizadevanja organizatorjev padla na čim plodnejša tla po celi Sloveniji. Vsako rešeno življenje in prihranjeno trpljenje je vredno truda.

Bogdan Barovič, Občina Trbovlje

Živimo v času, ko nas kot neurja preplavljajo težave in skrbi, stresi, nemiri, depresije….Človek je vedno iskal rešitve v različnih oblikah: ena od teh je tudi alkohol! Mnogi z alkoholom želijo odplakniti skrbi, nanje pozabiti ali jih zamakniti na obrobje; toda z alkoholom so ostajale stare skrbi in nastajale nove; žalost in bolečina, težave in skrbi, depresije so zaradi njega, alkohola preplavile tudi bližnje.. Alkohol je namesto brezskrbnosti prinesel žalost in mnogokrat tudi… smrt.

Bodimo močnejši od njega, ki nam zamegli razum in ustvarja lažno upanje… Slika je sprva meglena, včasih črna, a se zbistri, zjasni in potem … posije sonce. In takrat je pred nami nova pot. Alkohol lahko premagamo… ko bi le lahko še zlobo ljudi, ki alkoholizem posredno povzročajo- boj z njimi je lažji in enostavnejši s trezno glavo.

Robert Smrdelj, Občina Pivka

»Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.« Lao Ce

Tudi v občini Pivka podpiramo akcijo 40 dni brez alkohola. Večkrat slišimo, da nam kozarček vina pri kosilu dobro dene, zloraba alkohola pa uničuje življenja. Ne le takrat, ko se nekdo, ki zaužije preveč alkohola, čuti sposobnega sesti za volan – povzroči prometno nesrečo, ki uničuje življenja družinam. Največkrat tudi nasilju v družini botruje prav alkohol. Zato tudi na Občini Pivka velik poudarek namenjamo preventivi. Uspešno deluje Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter Sosvet Policijske postaje Postojna in Občine Pivka. Tudi društva, ki delujejo na področju preprečevanja odvisnosti so aktivna. Predvsem pa so sodelavci Karitas tisti, ki se soočajo in spopadajo s posledicami zlorabe alkohola. Želim vam uspešno izvedbo akcije 40 dni brez alkohola in dobro delo še naprej!

Stanko Ivanušič, Občina Razkrižje

Za ljudi, ki smo na očeh javnosti je pomembno, da takšne akcije, kot je akcija 40 dni brez alkohola podpiramo, toda ne samo z besedami, ampak tudi s konkretnimi dejanji in osebnim zgledom. Zato se tudi sam trudim, da je moj življenjski slog usmerjen k zdravemu načinu življenja. Kot župan koordiniram več aktivnosti, ki k zdravemu načinu življenja spodbujajo tudi druge, z več gibanja, z bolj zdravo prehrano, z učinkovitejšo izrabo prostega časa.

V severovzhodnem delu naše domovine smo Razkrižanci prepoznavni zlasti po 10 letnem izvajanju programa »Živimo zdravo« v okviru katerega organiziramo številne pohode in druge aktivnosti. To so majhna dejanja, ki pa iz leta v leto pritegnejo več ljudi. Še posebej je to pomembno za Pomurje, kajti v tem delu domovine je žal največje število samomorov v Sloveniji in v marsikaterem primeru je prav alkohol bil tisti, ki je te nesrečne ljudi pognal v smrt.

Moje sporočilo k tej akciji je torej »z osebni zgledom k zdravemu načinu življenja«.

Franc Bogovič, Občina Krško in poslanec v DZ

Alkohol. Povzročitelj mariskaterega gorja v slovenskih družinah. Naj prizadevanja akcije, 40 dni brez alkohola, dosežejo tiste, ki jim ta opij nadomešča smisel življenja, da bi zmogli ravnati drugače in nagovoriti vse, da bi spoznali, da le zmernost, preudarnost in trezen pogum uresničujejo cilje na naših poteh. Srečno akciji. Podpiram jo z upanjem in pričakovanji, da bomo vsak s svojim zgledom lahko ponovno zgradili, kar alkohol ruši.

Bojan Šrot, Mestna občina Celje

Izzivi in hitri ritem vsakdanjega življenja nam ne prizanašajo. Vse generacije, od najmlajših do najstarejših se srečujejo z različnimi odvisnostmi. Mnoge od njih vse prevečkrat uničujejo dragocena človeška življenja in krhajo medosebne odnose.

Mestna občina Celje podpira vrsto akcij, ki opozarjajo na probleme v družbi. Ena izmed takšnih je tudi akcija 40 dni brez alkohola, ki nas tako Celjanke kot Celjane kot tudi vse prebivalce Slovenije, letos že peto letos zapored nagovarja, da se akciji pridružimo, hkrati pa nas opozarja na posledice prekomernega uživanja alkohola.

Alkohol je ubijalec življenj in pristnih človeških odnosov. Ne dopustimo, da vstopi v naš svet. Prave življenske radosti odkrivajmo raje drugje – dosegljive so nam namreč na vsakem koraku.

Anton Štihec, Mestna občina Murska Sobota

Država in odgovorni zbudite se! Alkohol je eden največjih razdiralcev družin in zato podpiram akcijo 40 dni brez alkohola.

Srečko Meh, Mestna občina Velenje

V Mestni občini Velenje se zavedamo, kako velik problem je prekomerno uživanje oz. zloraba alkohola. Vedno, ko se ponudi priložnost, skušamo prispevati k zmanjšanju zlo(rabe) alkohola in k večji ozaveščenosti med ljudmi. Tako z veseljem podpiramo tudi akcijo 40 dni brez alkohola.
V naši lokalni skupnosti smo na področju preventive in osveščanja občanov precej aktivni. Dejavna sta Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Sosvet za izboljšanje varnosti občanov; pri različnih akcijah sodelujemo tudi s policijo in z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Velenje. Že več let sodelujemo tudi s Fundacijo Z glavo na zabavo, ki se prvenstveno posveča osveščanju mladih. V lanskem letu smo podprli tudi pobudo Ministrstva RS za promet in se zavezali k uresničevanju Vizije nič. Tako ob predaji cest in objektov ter ob drugih podobnih prireditvah in dogodkih ne ponujamo alkoholnih pijač.
Mestna občina Velenje je decembra 2008 kot prva lokalna skupnost v Sloveniji pristopila tudi k pilotnemu projektu celovitega reševanja nasilnih dejanj. Precejšnjemu deležu nasilnih dejanj žal botruje ravno alkohol. Tega se marsikdo še vedno premalo zaveda.
Želimo vam uspešno izvedbo akcije 40 dni brez alkohola, s katero bomo po svojih močeh seznanili tudi naše občanke in občane.

Boris Popovič, Mestna občina Koper in mestni svetniki

Na žalost se v naši, sodobni družbi vse pogosteje srečujemo z različnimi odvisnostmi.
Odvisnost predstavlja prekoračitev tiste zdrave meje, ki nam omogoča svobodne izbite, zdrav razvoj in kakovostno življenje.
Zato se je treba z njo soočiti, jo čim prej spoznati in jo zdraviti, če je to potrebno.
Zelo pomembno vlogo pri preprečevanju odvisnosti pa ima preventiva.
Prav zato se v Mestni občini Koper z veseljem pridružujemo sleherni akciji, ki opozarja problem zasvojenosti in ponuja drugačne, zdrave poti življenja.
Vsem občanom ponujamo možnost zdravih aktivnosti, mladim, ki še išče svojo pot, pa poskušamo pomagati, da ne bi zašli.
Saj vsi dobro vemo, da je treznost mati kreposti.

Tone Peršak, Občina Trzin

O škodljivosti in velikokrat zelo hudih posledicah uživanja alkohola je v slovenski književnosti veliko nazornih pričevanj, ki jih vsakdo, kdor bere, pozna. Vsakdo izmed nas ima vsaj v nekoliko širši družini alkoholika in ve, kaj to pomeni. Vsakdo od nas je kdaj v stanju alkoholiziranosti naredil kaj takega, česar se sramuje in kar obžaluje. Vsakdo od nas je bitje s svobodno voljo in se lahko odloča. Čemu bi se odločali tako, da bi nam moralo biti nerodno, da bi se morali sramovati ali celo kaj hudega obžalovati?

Miran Zadnikar, Občina Preddvor

Podpiram vašo akcijo. Sam si jo zadanem vsako leto že več kot 10 let.

Benedikt Podergajs, Občina Vojnik

Pridružil se bom vaši akciji!

“Edino ob čemer se lahko opajamo, je življenje. To je blago opojno sredstvo, toda z dolgotrajnim učinkom”.
Anthony de Mello

Janez Kramberger, Občina Lenart

“Preizkusi se, ali se imaš v oblasti, ali pa že tudi tebe obvladuje….” 40 dni brez alkohola.

Alojzij Kastelic, Občina Trebnje

Ne dovolimo, da alkohol uničuje življenje tebi, meni, otrokom, udeležencem v prometu, družinam, delavcem, prijateljem, sorodnikom itd….
Za tiste, ki jih imamo radi, se nedvomno splača storiti največ, da bi lahko živeli zdravo in od alkohola neodvisno življenje.
Življenje lepše in varnejše brez omame.

Dragica Mazej, Občina Črna na Koroškem

Vsaka zaužita kapljica alkohola predstavlja korak bližje peklu, uničuje življenja in družine. Naj te kapljice ostanejo zaprte v steklenici in naj družine, še posebej otroci, zaužijejo lepote vsakdana in življenja brez alkohola.

Milan Gjörek, predsednik SVP Občine Beltinci

“Alkohol je tisti
ki ubija nedolžne,
ki razdira družine,
ki povzroča duševne bolečine, bolezni
in mnoge nesreče!

S prenehanjem uživanja alkohola
bi svet postal lepši, varnejši in boljši.
Odpovejte se mu in
s tem dokažite, da ste modrejši
in močnejši od njega!”

Politične stranke, Nova Slovenija – krščanska ljudska stranka

Nova Slovenija -krščanska ljudska stranka je včeraj javno s sporočilom za javnost podprla in se pridružila akciji 40 dni brez alkohola. Na spletni strani http://www.nsi.si/ smo objavili oglas za akcijo in danes pozvali svoje člane naj se pridružijo akciji.

V letu 2008 in 2009 so akcijo podprli znani Sovenci

Borut Pahor
predsednik Vlade Republike Slovenije

Zlorabe kulture pitja alkohola imajo trajne posledice na življenja posameznikov in celotno družbo. Prevečkrat se soočamo s poročili o smrtnih izidih ali trajni invalidnosti, ki so posledice vožnje pod vplivom alkohola. Še več je primerov nasilja v družinah, ki ga povzroča prekomerno uživanje alkohola. Ti primeri so praviloma dobro skriti pred očmi javnosti, vendar zato niso nič manj boleči. Prav tako prekomerno uživanje alkohola uničuje kakovost življenja, saj se zaradi te slabe razvade posamezniki soočajo z različnimi boleznimi.

To niso namišljeni problemi, ki se dogajajo nekje daleč stran od nas. To so stvarni problemi, s katerimi se moramo soočiti. Naša dolžnost je, da slehernemu sočloveku pomagamo iz njegove stiske.

Stres in druge tegobe rešujem s športom. Med športom imam dovolj časa, da premislim o problemih in utrjujem duha, hkrati pa s športom krepim tudi zdravje. Z veseljem bom opravil svojo dolžnost do soljudi, zato se bom udeležil akcije 40 dni brez alkohola. Pridruži se nam tudi ti in s svojim zgledom prispevaj k bolj kakovostnemu življenju slehernega člana naše skupne družbe.

Saša Einsiedler
Radijska in televizijska voditeljica (aktivna udeleženka v l. 2009)

Od nekdaj Slovenci radi dvigujemo kupice in nazdravljamo. A velikokrat se zgodi, da je namesto kozarčka ob hrani pijače preveč. Mnogo preveč in prevečkrat. Zato z vsem srcem podpiram akcijo. Morda pa je to tudi ravno pravšnji trenutek, da nekoliko “prevetrimo” svoja ravnanja in si zastavimo vprašanje, zmorem brez? Sama se bom tudi letos odrekla alkoholu, že tretjič po vrsti. Za pogum in spodbudo še komu!

France Cukjati, dr. med.
Poslanec SDS (aktivni udeleženec v akciji l. 2008)

Pozdravljam akcijo, ki osvešča ljudi o posledicah prekomernega uživanja alkohola, ki so lahko usodne, ne le za nas, temveč tudi za naše bližnje.
Spremenimo razmišljanje o alkoholu in se soočimo z njegovimi posledicami, ki jih lahko preprečimo. Življenje je namreč predragoceno, da bi ga po nepotrebnem ogrožali. Prispevajmo k oblikovanju takšnega javnega mnenja, ki bo vzpodbujalo zdrave in človeku prijazne življenjske navade.