Za več pravega veselja brez alkohola – 2010

Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z Zavodom Varna pot,  Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani s projektom Sporočilo v steklenici in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu so med 17. februarjem in 3. aprilom 2010, organizirali preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.

Akcija je letos potekala že petič. Z nosilnim sporočilom “ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA” je skušala opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola ter izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu in zaradi bolezni, ki so posledica alkohola. Organizatorji so s skupnimi močmi skušali opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola, ter spodbuditi širšo javnost k pravemu veselju brez alkohola.

V počasitev začetku akcije je bila organizirana tiskovna konferenca, kjer so predstavniki sedme sile dobili potrebno gradivo ter informacije, za lažje poročanje o dogajanju, v okviru svojega medija. Novica o pričetku akcije je bila posredovana tudi preko prispevka na video spletnem mediju www.vest.si.

V podporo akciji je nastala prenovljena in dopolnjena spletna stran www.brezalkohola.si, kjer so objavljena informativna gradiva s podrobnejšimi informacijami o celotnem dogajanju v času akcije. Na spletni strani www.brezalkohola.si je dostopen tudi arhiv preteklih izvedb akcije 40 dni brez alkohola, objavljeni pa so tudi najnovejši podatki o posledicah, ki jih ima prekomerno pitje alkohola na zdravje. Prav tako so objavljeni tudi novejši podatki o prisotnosti alkohola med udeleženci cestnega prometa v Sloveniji in kaj mora vedeti posameznik, če ne želi imeti težav zaradi vožnje pod vplivom alkohola.
V kolikor želite pregnati negotovost ali preizkusiti svoje zmožnosti, preden sedete za volan, lahko s pomočjo žepnega instrumenta, ki sliši na ime Merilec škodljivosti pitja alkoholnih pijač” to ugotovite v nekaj trenutkih. Preizkusite ga lahko tudi s pomočjo enega klika preko spletne strani.

Na zgoraj omenjeni spletni strani, lahko poiščete tudi seznam centrov, ki se nahajajo v Celjski regiji, kjer nudijo pomoč osebam, ki so se znašle v primežu alkohola.

Tudi letos se je v času akcije na forumu Alkohol pojavilo kar nekaj pretresljivih izpovedi in zgodb, ki kričijo na pomoč in opozarjajo na bolečino in stisko, ki jo v krogu najbližjih povzroča alkohol. S pomočjo klika na modro solzico, ki se nahaja na spletni strani www.brezalkohola.si je letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola podprlo kar 690 oseb, ki so tako izrazile svojo podporo akciji.

Vabilu k predvajanju radijskega oglasa, ki je nastal v podporo akciji, so se odzvale številne radijske postaje, ki so večkrat dnevno preko svojih valov nagovarjale poslušalce o pomenu akcije. Seznam radijskih postaj se prav tako kot prispevki županov, ki so letošnji akciji namenili nekaj besed, nahaja na spletnem naslovu www.brezalkohola.si.

Grafični podobi, ki že vrsto let spremljata akcijo 40 dni brez alkohola, sta zvonček na plakatu in solzica kot magnetek. Plakat in zgibanko je letos krasilo 5 zvončkov, ki simbolno nakazujejo, da je akcija letos potekala že petič. Barvi, ki sta jih letos organizatorji zbrali za solzico magnetek sta bili modra in rumena.

Med letošnjimi novostmi, poleg zgoraj omenjenega “Merilca škodljivosti pitja alkoholnih pijač” velja omeniti tudi pridružitev akcije 40 dni brez alkohola na priljubljeno socialno mrežo Facebook, kjer je v 40 dneh potrdilo status oboževalec kar 51 oseb, dodatnih 694 pa je podporo izrazilo na spletni strani.

Da je bila akcija odmevna potrjujejo tudi izvirni dogodki, ki so presenetili tudi organizatorje. Tako je bila na organizatorje naslovljena prošnja za plakat, ki naj bi krasil rojstnodnevno zabavo gospoda, ki je želel na takšen izviren način izraziti podporo akciji in opozoriti na njen pomen.


Tudi osnovnošolci OŠ Nova Cerkev so se na svojevrsten način pridružili akciji in v času pusta sami izdelali maske, ki opozarjajo na pretirano porabo alkohola.

Slovenska Karitas je nagovorila približno 800 župnijskih skupnosti in razdelila po 110 tisoč zgibank in magnetnih solzic ter 3.500 plakatov. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je občinskim svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu razdelil 4.000 plakatov in 20.000 merilcev škodljivosti pitja alkoholnih pijač.
Zanimanje za plakate je bilo letos veliko. Vsem zdravstvenim domovom širom Slovenije so bili poslani plakati, pospremljeni s prošnjo o njihovi objavi na vidnih in primernih mestih v okviru institucije. S strani določenih institucij je v uredništvo prispela tudi prošnja za pošiljanje dodatnih plakatov, kar je razveselilo pobudnike akcije.

Organizatorji letošnje akcije 40 dni brez alkohola so si enotni, da prihodnje leto ponovno združijo moči in organizirajo akcijo. Zavedajo se, da problema alkoholizma ni mogoče rešiti od danes do jutri in ga počasi lahko rešujemo le ljudje sami. Kako? Recept je preprost. Vsi skupaj sledimo misli “ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA” tudi v času, ko se uradni termini akcije zaključijo.

Podrobnejše informacije o akciji 40 dni brez alkohola, ki je letos pod nosilnim geslom “ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA” potekala že petič, lahko preberete na spletni strani www.brezalkohola.si


OŠ Nova Cerkev s policistom
 

Organizatorji:

Slovenska Karitas
Kontaktna oseba: Peter Tomažič
E-naslov: [email protected]
Telefon: 01/300 59 60

Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu
Kontaktna oseba: mag. Bojan Žlender, Tina Bučič ali Nina Rangus
E-naslov: [email protected]
Telefon: 01/300 91 70

Zavod Med.Over.Net
Kontaktna oseba: Andreja Verovšek
E-naslov: [email protected]
Telefon: 01/520 50 50


Osnovnošolci na pustni povorki

 

Poslušajte radijski oglas

 

Akcijo so podprle številne organizacije, posamezniki, radijske postaje in znane osebnosti, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.