Ne poznamo varnega pitja alkohola

Alkohol ljudje poznajo že tisočletja. Kmalu v zgodovini so spoznali, da pitje alkohola poleg lažne sproščenosti in drugih navideznih dobrih učinkov prinaša veliko škode posamezniku in neredko slej ko prej tudi pri njegovih bližnjih in okolici.

Alkohol lahko že v majhnih količinah povzroča škodljive spremembe praktično na vseh organih v telesu. Še najbolj so posledice vidne na možganih, prebavilih in srčno – žilnem sistemu.

Zaradi pitja alkohola se poveča tveganje za celo vrsto rakastih bolezni (na debelem črevesu, jetrih, dojki, …). Nekatere raziskave so pred leti kazale, da bi alkohol v zelo majhnih količinah lahko imel nekaj ugodnih učinkov na srčno žilje, a so natančnejše raziskave zadnjih let pokazale, da je možna škoda večja od možnih koristi.

Strokovno priporočilo glede uživanja alkohola

Če se že odločite, da se ne boste povsem odrekli alkoholu, pijte čim manj, saj vsako pitje alkohola poveča tveganje za razvoj različnih bolezni. Povedano drugače: ne poznamo varnega pitja alkohola, vsako pitje je tvegano. Če pijete več, kot je meja manj tveganega pitja, se lahko hitro pokaže škoda.

Če želite preveriti, v katero skupino pivcev se uvrščate, izpolnite vprašalnik na spletni strani www.nalijem.si.

Zapisal: Prim. izr. prof. dr. Marko Kolšek, dr. med.

Za dodatne informacije preberite: